Apple Intelligence mogelijk toch niet helemaal gratis naar je iPhone

Apple Mark Hofman 1 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Apple Intelligence komt gratis naar je iPhone, maar dat zal niet helemaal het geval zijn. Volgens Bloomberg-journalist Mark Gurman is de kans groot dat het Amerikaanse bedrijf bepaalde functies achter de betaalmuur zet.

Apple Intelligence verschijnt dit najaar als beta voor de iPhone. Europa grijpt nog even mis, maar Amerikaanse gebruikers kunnen de vele functies die met de AI gepaard gaan gratis op hun smartphone gooien. Al zal dit niet altijd het geval zijn.

Bloomberg-journalist Mark Gurman, doorgaans een uitstekend geïnformeerde bron op Apple-gebied, meldt dat het Amerikaanse bedrijf plannen heeft om bepaalde functies achter de betaalmuur te zetten. Niet direct, maar na verloop van tijd.

Apple Intelligence start gratis op de iPhone, maar…

Hoe Apple het op dit moment in zijn hoofd heeft is niet duidelijk. Bronnen van Mark Gurman melden alleen dat er achter de schermen over gesproken wordt. We weten bijvoorbeeld dus ook nog niet of we de functionaliteiten die eventueel achter de betaalmuur verdwijnen al hebben gezien.

De tak van diensten wordt op dit moment al redelijk uitgespeeld door Apple. In de bekendmaking van de kwartaalcijfers werd duidelijk dat deze het uitstekend doet. Kans dat Apple Intelligence dezelfde strategie heeft als iCloud is dus best wel aanwezig. De cloud-dienst is op dit moment ook gratis te gebruiken, maar geeft de gebruiker aanzienlijk meer tegen een maandelijkse vergoeding.

Apple Intelligence: hoe veilig is de AI voor iPhone, Mac en iPad?
(Afbeelding: Apple)

Apple Intelligence+ is een naam die op dit moment valt, maar we zitten vrij vroeg in het proces om deze ook daadwerkelijk te bevestigen.

Levert ChatGPT Apple ook geld op?

Apple hoeft OpenAI, de maker van ChatGPT, niet te betalen voor de samenwerking met Apple Intelligence. Het aantal iPhone-gebruikers dat de dienst door de AI gebruiken is volgens het Amerikaanse bedrijf van CEO Tim Cook al voldoende winst voor dat bedrijf.

Al zullen we er niet heel gek van opkijken als Apple er uiteindelijk zelf wel wat voor wil hebben. De deal tussen de twee partijen is niet exclusief. Er wordt zelfs met andere partijen gesproken. Meta is dan misschien niet een van de partijen met wie er samengewerkt wordt, maar Google Gemini zal altijd een optie kunnen zijn.

Mocht dit daadwerkelijk het geval zijn dan is de kans aanwezig dat Apple de omzet in sommige gevallen wil delen. Bijvoorbeeld wanneer een nieuwe abonnee binnengehaald wordt door de iPhone, MacBook of Vision Pro die draaien op Apple Intelligence.

Tja, en met een potentieel abonnement voor iPhone-gebruikers erbij is de kans dus aanzienlijk groot dat ook dit weer een heerlijk verdien model wordt voor de appel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen