Traktatie voor YouTube Premium-gebruikers: 5 nieuwe functies

Apps Jeroen Kraak 1 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

YouTube Premium is ideaal als je niet doodgegooid wil worden met advertenties op het videoplatform. Met vijf nieuwe functies krijg je nog meer waar voor je geld.

Google doet er alles om YouTube-gebruikers met een adblocker het leven onmogelijk te maken. Om toch geen last te hebben van advertenties, kun je YouTube Premium gebruiken.

Wellicht vind je de dienst om van advertenties op het platform af te komen wat prijzig. Daarom maakt Google het nu net wat aantrekkelijker, want het bedrijf brengt vijf nieuwe functies voor betalende leden naar het platform.

Nieuwe functies voor YouTube Premium

Als eerste komt er een picture-in-picturemodus voor YouTube Shorts voor Android-gebruikers. Wil je een short kijken terwijl je iets anders doet? Dan kan je ‘m vanaf nu ook kijken terwijl je ondertussen je berichten checkt op WhatsApp. Wanneer die functie naar iOS komt is nog onbekend.

Daarnaast is het ook mogelijk om YouTube Shorts te downloaden. Google introduceert daarvoor smart downloads. Op basis van je interesses worden video’s gedownload, waardoor je ze ook kunt bekijken als je offline bent. Ideaal als je bijvoorbeeld met het vliegtuig reist en even geen toegang hebt tot het internet.

Google kan je YouTube Premium-account spontaan verwijderen
(Afbeelding: Google / Bewerking: WANT)

Daarnaast heeft YouTube ook de pagina vernieuwd voor als je een video bekijkt in de webversie. Zo zie je makkelijker gerelateerde content en is het ook makkelijker om reacties te lezen en te geven. De YouTube Premium-gebruikers krijgen als eerste de kans om dit te ervaren.

Nog langer wachten op deze functies

Twee nieuwe functies worden op dit moment geïntroduceerd in de Verenigde Staten, maar komen op een later moment mogelijk ook naar Nederland. Ten eerste is het door die functies mogelijk om simpel sequenties in een video te skippen. Met de speciale jump-knop moet je makkelijk bij het deel van de video komen dat je wil zien.

De tweede functie is op dit moment alleen nog toegankelijk voor Android-gebruikers in de VS. YouTube Premium-gebruikers kunnen daar gebruikmaken van een speciale AI chatbot die vragen beantwoordt en gerelateerde content kan voorstellen. Gebruikers krijgen toegang door op ‘Ask’ te drukken.

Wat is YouTube Premium precies?

YouTube Premium kost 11,99 euro per maand. Voor dat bedrag krijg je geen advertenties meer te zien op YouTube. Daarnaast is het mogelijk om video’s te downloaden en offline te kijken en krijg je een picture-in-picture-modus voor op je smartphone.

En een mooie toevoeging: voor dat bedrag krijg je ook toegang tot YouTube Music. Deze muziekstreamingdienst is een ideaal alternatief voor Spotify of Apple Music.

Pas op! Google kan je YouTube Premium-account opeens verwijderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen