Is het verstandig om een nieuwe iPhone te kopen vanwege Apple Intelligence?

Smartphones Jeroen Kraak 14 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Met Apple Intelligence brengt Apple AI naar de iPhone. Helaas is deze functie alleen beschikbaar op de 15 Pro en de nieuwe modellen, dus wil je upgraden vanwege de service?

Het is het gespreksonderwerp in de techwereld op dit moment: Apple Intelligence. Oftewel, Apple’s marketingterm voor AI. Tijdens WWDC24 zagen we de mogelijkheden die AI met zich meebrengt op de iPhone.

Helaas is er een minpunt, want Apple Intelligence komt alleen in producten die op de Apple M-chip draaien en iPhones met minimaal een A17-chip. Dit betekent dat de gewone iPhone 15 en de 14 Pro buiten de boot vallen. Als je de dienst wilt hebben, zal je moeten upgraden naar een nieuw toestel als je de iPhone 15 Pro niet hebt. Maar is het dit wel waard?

Een nieuwe iPhone vanwege Apple Intelligence?

Hoewel het bij Android mogelijk is om ook op oudere toestellen AI te ontvangen (zoals de Samsung Galaxy S23), gooit Apple het over een andere boeg. Alleen de nieuwste toestellen en de 15 Pro en Pro Max zullen Apple Intelligence ontvangen. Apple heeft daar een goede reden voor, want in tegenstelling tot Google vindt de AI vooral op het toestel zelf plaats. Hierdoor is er meer rekenkracht nodig.

Om Apple Intelligence goed te laten werken, is een sterke processor nodig. Apple acht de A17-chip in de iPhone 15 Pro en Pro Max en de M-series chips goed genoeg. Aangezien die A17 dus alleen in de Pro-modellen van dit jaar zit, zal je dus moeten upgraden.

Deze iPhones, iPads en Macs krijgen Apple Intelligence (niet)
Met AI een herinneringsvideo maken. (Afbeelding: Apple)

De grote vraag is echter of je dat wilt. Ja, de presentatie over Apple Intelligence tijdens de WWDC24 Keynote was indrukwekkend. Je krijgt een hoop extra functies erbij. Je kan veel processen op je iPhone automatiseren, waardoor je een stuk minder tijd kwijt bent aan je taken. En misschien wel het belangrijkste: Siri wordt na jaren eindelijk weer relevant.

Eventuele nadelen

Dat lijken allemaal valide redenen om te upgraden – en dat zijn ze ook – maar er zitten wat haken en ogen aan. Als eerste is Apple Intelligence een beta in iOS 18. Dat betekent dat nog niet alles optimaal zal werken. Maar Apple zou Apple niet zijn als het desondanks toch echt goed in elkaar zit. Het zal dus vrij soepel en goed werken.

Dan is er nog een ander nadeel en die is vooral voor Nederlanders. Apple Intelligence ondersteunt alleen Amerikaans Engels. Hiervoor moet je de taal van je iPhone en Siri op Amerikaans Engels zetten. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar het kan wel irritant zijn. Daardoor zijn sommige functies niet geschikt in het Nederlands. Denk bijvoorbeeld aan het transcriberen. Dit kan alleen in de Engelse taal en dus niet in het Nederlands.

Wel of geen nieuwe iPhone vanwege Apple Intelligence?

Mochten deze nadelen geen probleem voor je zijn, dan kan het een goed idee zijn om te upgraden. Mocht bijvoorbeeld volgend jaar Nederlands of een andere taal ondersteund worden, dan zal dit ook gewoon met de A17-chip (in de gewone iPhone 16) of de A18-chip (in de iPhone 16 Pro en Pro Max) zo zijn. Ondertussen kan je je dus prima redden in het Engels.

Vind je het echter wel belangrijk om Nederlandse ondersteuning te hebben, dan loont het om te wachten met je upgrade. Als je een iPhone 14 of 13 hebt, krijg je nog steeds de nieuwe iOS 18 functies, alleen dan wel zonder Apple Intelligence. Dat zijn overigens nog steeds fijne functies om te gebruiken.

Wil je daarbij nog een beetje het gevoel van AI hebben, dan kan je ook gebruikmaken van de Google-app en de ChatGPT-app. Goed, dat zijn echt niet de functies die Apple Intelligence zo uniek maken, maar het zorgt wel voor algemene generatieve AI-functies zoals brieven voor je laten schrijven of je bijvoorbeeld tips te geven over voeding en training. Het is niet alles, maar het is iets.

Apple volgt Android: hoeveel kun je personaliseren op je iPhone?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen