Apple volgt Android: hoeveel kun je personaliseren op je iPhone?

Smartphones Jeroen Kraak 12 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Wat Android-gebruikers al een flinke tijd konden, is straks ook mogelijk voor iPhone-gebruikers: je smartphone personaliseren. Maar bij hoe veel dingen kan dat precies?

Veel iPhone-gebruikers smeken Apple al jarenlang om de mogelijkheid je smartphone te kunnen personaliseren. Het bedrijf deed er niet veel mee, tot nu. Het is straks mogelijk om je thuisscherm precies in te richten zoals jij wilt.

Maar hoe werkt het precies op iOS 18 en hoe ver kun je echt gaan? Wij nemen het met je door.

Nog meer personalisatie op je iPhone door iOS 18

Je herkent het vast wel als je een nieuwe app installeert op je iPhone: hij wordt altijd geplaatst op de eerstvolgende vrije plaats op je scherm. Je kunt hem hooguit op een nieuwe pagina zetten of in een map met meerdere andere apps. Of je zet een nieuwe app in de balk onderaan in het thuisscherm.

Met de komst van iOS 18 in september is er veel meer mogelijk. Laten we eerst naar het thuisscherm gaan, want vanaf iOS 18 kun je op elke vrije plek op het scherm waar je maar wilt een app of widget plaatsen. Zo creëer je precies het thuisscherm dat je zelf wilt hebben.

Apple volgt Android: hoe veel kan je personaliseren op je iPhone?
(Afbeelding: Apple)

Daarnaast is het ook mogelijk om alle app-icoontjes dezelfde kleur te geven of donkerder te maken. Heb je bijvoorbeeld een blauwe achtergrond, dan kun je alle apps ook dezelfde blauwe kleur meegeven. Dit geeft een veel rustiger en gepersonaliseerder scherm voor je iPhone. Bovendien kun je ze ook nog groter maken als dit je beter uitkomt.

Maar het is ook mogelijk om de namen van apps weg te halen op je scherm. Nu zie je die standaard onder de icoontjes staan. Dan houd je dus alleen de pictogrammen over, wat er misschien net wat strakker uitziet. Daarnaast kun je apps ook helemaal verbergen.

Maar niet alleen je thuisscherm is flink aan te passen, hetzelfde geldt voor het bedieningspaneel. Dit wordt in iOS 18 flink uitgebreider dan in de vorige versies van het besturingssysteem op je iPhone. Dat moet het makkelijker maken om het bedieningspaneel beter te laten werken zoals jij wilt.

Deze iOS 18-functies had Android natuurlijk al een tijdje
Het nieuwe bedieningspaneel. (Afbeelding: Apple)

Bovendien kun je het bedieningspaneel nu in verschillende groepen indelen, waar je heel makkelijk tussen swipet. Denk bijvoorbeeld aan een groep die er speciaal is voor het aansturen van je Smart Home-producten. Bovendien is het met de komst van iOS 18 ook mogelijk om regelaars van andere app-makers toe te voegen aan het bedieningspaneel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen