Apple doet een ‘Sherlock’ en maakt deze iPhone en Mac-apps overbodig

Apps Jeroen Kraak 12 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Apple heeft flink wat nieuwe functies voor de iPhone, iPad, Mac en andere apparaten aangekondigd, die meerdere apps compleet overbodig maken.

In de techwereld is ‘Sherlocked’ een bekend fenomeen. Het betekent dat Apple een bestaande app van een andere ontwikkelaar compleet overbodig maakt door nieuwe functies aan zijn besturingssystemen zoals iOS en macOS toe te voegen.

Ook dit jaar is het weer raak met verschillende nieuwe functies. Welke apps voor de iPhone zijn slachtoffer van de nieuwe functies voor de iPhone?

Apple maakt deze apps op je Mac en iPhone overbodig

iOS 18 krijgt een flink aantal nieuwe functies en daar zijn een aantal apps het slachtoffer van.

Wachtwoorden-app

Het was al mogelijk om wachtwoorden in je iCloud-sleutelhanger op te slaan, maar met de nieuwe Wachtwoorden-app wordt dit een flink stuk uitgebreider. Straks is het ook mogelijk om verificatiecodes te tonen, netwerkwachtwoorden te beheren en biedt het je ook mogelijkheden voor passkeys.

Op dit moment gebruiken veel mensen wachtwoordmanagers zoals 1Password en LastPass, die weliswaar nog extra functies bieden, maar waarschijnlijk toch minder Apple-gebruikers zullen verwelkomen.

macOS Sequoia: Apple brengt deze functies dit najaar naar je Mac
De Wachtwoorden-app. (Afbeelding: Apple)

Transcriberen door Apple

Hoewel deze functie waarschijnlijk eerst alleen nog in het Engels beschikbaar zal zijn, maakt het een aantal apps overbodig. Er zijn flink wat apps zoals Otter en AudioPen, die gesproken tekst omzetten tot uitgetikte woorden.

Toch zijn deze apps niet compleet overbodig, aangezien ze nog andere diensten aanbieden. Zo is het met Otter bijvoorbeeld mogelijk om videovergaderingen te laten notuleren, iets wat Apple nog niet kan op de iPhone.

Genmoji op je iPhone

Met Genmoji is het door Apple Intelligence straks mogelijk om je eigen emoji te maken. Wat veel mensen niet weten, is dat dit al langer mogelijk was met de app Newji. Deze iPhone-app lijkt dan ook ten dode te zijn opgeschreven.

Apple Intelligence: alles over de AI op je iPhone, iPad en Mac
Genmoji. (Afbeelding: Apple)

Je iPhone gebruiken op je Mac

Het was al mogelijk om je iPhone te gebruiken op je Mac met de app Bezel. Toch doet Bezel het net wat anders. Je moest hiervoor een kabel gebruiken. Met Apple Intelligence is dat straks helemaal niet meer nodig. Sterker nog, zelfs als je je iPhone niet hebt geopend, kun je gewoon alles bedienen. Bezel lijkt dus totaal onnodig te zijn.

Wat is Sherlocked?

Sherlocked is een begrip geworden aan het einde van de jaren ’90. Bij de release van macOS 8 kondigde Apple de app Sherlock aan. Via de app was het mogelijk om zoekopdrachten uit te voeren op zowel het web als in je lokale bestanden.

Tot dat moment waren gebruikers nog afhankelijk van de app Karelia. Deze kostte 29 dollar, maar was door de nieuwe app van Apple compleet overbodig. Hetzelfde lot kan mogelijk voor deze apps gelden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen