iPad Pro te duur: Deze oude modellen kun je nog wel of juist niet kopen

Tablets, Laptops & Computers Rik Claessen 18 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Aan de nieuwe iPad Pro hangt een flink prijskaartje. Wie toch een product van Apple wil kopen, moet goed opletten welke iPad die koopt. Sommige producten zijn het niet waard.

Met het aankondigen van de nieuwste iPad Pro vielen aardig wat monden open. Ten eerste omdat het de dunste iPad ooit gemaakt is en om wat voor prachtding het wel niet is. Maar waar je misschien nog wel meer onder indruk van bent, is het forse prijskaartje.

Want nee, de nieuwe iPad Pro wordt geen koopje. Vooral het grotere model gaat je bijna zo’n 1600 euro kosten. Voor wie toch graag een iPad wil hebben, zou ook voor een ouder model kunnen gaan. Maar welke kun je dan het beste aanschaffen? Wij zochten het voor je uit.

Deze iPad-modellen kun je beter wel kopen

Voor wie helemaal oldschool wilt gaan doen en een van de eerste iPads kopen: we moeten je teleurstellen. Net als met andere oude apparaten van Apple krijgen deze geen software-updates meer. Het downloaden van apps is daardoor praktisch onmogelijk. Daarom ben je beperkt tot de wat nieuwe modellen.

iPad 9.7-Inch (2018)

Dit model mag bijna 5 kaarsjes uitblazen. Toch valt dit Apple-product nog niet in de generatie die met softwarepensioen mag. Deze tablet uit 2018 heeft trouwens nagenoeg dezelfde hardware als de versie uit 2019. Deze heeft alleen een ietsje kleiner scherm.

Dan nog is het apparaat goed te combineren met bijvoorbeeld een toetsenbordje. Tweedehands gaat het apparaat over de toonbank voor tussen de 250 en 350 euro als je goed zoekt. Dat scheelt nogal vergeleken met de nieuwe iPad Pro.

iPad Pro te duur: Deze oude modellen kun je nog wel of juist niet kopen
(afbeelding: Apple)

iPad Air (2019)

De iPad Air-reeks is een familie van apparaten die toch net wat meer luxe bieden dan de ‘standaard’ tablets. Zo heeft het ding onder andere een betere processor dan de gewone reeks iPads. De iPad Air is al helemaal ideaal voor mensen die graag op hun tablet tekenen of grafisch vormgeven.

Dat komt omdat de afstand tussen het glazen scherm en de daadwerkelijke pixels minimaal is. Daardoor is het ding perfect om te gebruiken met de Apple Pencil. Deze versie uit 2019 gebruikt nog de Touch-ID, handig voor als je de Face-ID toch niet helemaal fijn vindt.

iPad Pro te duur: Deze oude modellen kun je nog wel of juist niet kopen
(afbeelding: Apple)

iPad Pro (2019)

2019 blijkt een goed bouwjaar voor de iPad. Voor wie de Air toch niet helemaal ziet zitten, is daar de nog luxere optie van de Pro. Net als met de nieuwste iPhones heeft deze tablet Face-ID. Ook is het ding aardig aan de grote kant, ongeveer net zo groot als een magazine.

Daarvoor betaal je wel iets meer uiteraard. Prijzen voor de iPad Pro (2019) zitten rond de 500 tot 600 euro. De kleinere versie, die van 11-inch, is uiteraard iets goedkoper. Het ding volgt nog gewoon de updates van Apple en zal dat nog wel een flinke poos blijven doen. Al met al een hartstikke degelijke keuze.

iPad Pro te duur: Deze oude modellen kun je nog wel of juist niet kopen
(afbeelding: Apple)

Deze iPads kun je beter niet kopen

Ze zijn te oud, te duur of gewoon overbodig. Deze iPad-modellen kun je beter links laten liggen. Er zijn genoeg andere alternatieven.

iPad 3

De iPad 3 is misschien wel de slechtste tablet die Apple ooit heeft gemaakt. Het ding kreeg de naam ‘the new iPad’, wat aardig revolutionair klinkt. Een jaar later kwam zijn opvolger alweer uit. Die nieuwe tablet was voordeliger, sneller en gewoon beter.

Deze versie bleef achter na slechts één jaar op de markt te zijn geweest. Mocht iemand je het ding proberen aan te smeren, maak dat je weg komt.

iPad Pro te duur: Deze oude modellen kun je nog wel of juist niet kopen
(afbeelding: Apple)

iPad mini 1

Dit kleine tabletje werd tegelijkertijd uitgebracht met de iPad 4. Het was een kleinere, en iets betaalbaardere, versie van de nieuwe tablet. Tenminste, dat wilde Apple dat je dacht. Het ding was zeker kleiner, maar had vooral een aantal tekortkomingen.

Ten eerste werd niet de nieuwe chip gebruikt die in zijn grotere broer zat. Je kreeg een chip van een vorige generatie. Ook was de resolutie van het scherm aanzienlijk lager. Nou merkte je daar niet veel van met een kleiner scherm, maar toch. Ook deze generatie krijgt geen updates meer.

iPad (2022)

Apple bedenkt steeds meer variaties op hun producten Van de Air tot de Pro, om de zoveel jaar komt er wel weer aan afsplitsing bij. En iedere keer brengt Apple weer een nieuwe generatie uit, ook van deze afsplitsingen. Daardoor valt de ‘basis’ iPad een beetje naar de achtergrond.

Dat is het geval met de standaard versie uit 2022. Het ding is prima, maar voor praktisch hetzelfde geld heb je ook een Pro of Air uit die generatie. Tuurlijk, je legt wel iets meer geld bij, maar dat is het compleet waard. Het ding werkt wel prima als budget optie van de nieuwere generatie iPads.

iPad Pro krijgt M4, maar waarom die MacBook geen touchscreen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen