Review iPad mini; size does matter

Apple Koen van Tongeren 12 nov 2012
Leestijd: 9 minuten

Het is alweer twee weken geleden dat de iPad mini aangekondigd werd in San Jose California en anderhalve week geleden dat we ‘m op de redactie van OMT binnen kregen. Hoog tijd dus om de balans op te maken en onze bevindingen te delen. Is de iPad mini niets meer dan een gekrompen iPad 2 of is het misschien de eerste tablet die de dominantie van de 9,7-inch iPad kan doorbreken? 

buitenkant

Hoeveel er over de iPad mini ook te zeggen valt, uiteindelijk is er maar één punt dat ‘m uniek maakt: z’n formaat. De iPad mini is de eerste iPad die je vast kunt houden in één hand. Het belang daarvan mag niet onderschat worden. Een belangrijke eigenschap van tablets is immers de draagbaarheid en die lijkt op drie punten geperfectioneerd in de iPad mini: de vorm, het gewicht en het scherm

De aluminium achterkant van de iPad mini heeft afgeronde hoeken die doen denken aan de achterkant van de iPad 2, 3 of 4. Aan de voorkant  is de rand langs het scherm schuin afgesneden en gepolijst, net als bij de iPhone 5. Daarin verschilt de mini van grote iPads waar een ‘scherpe’ rand om het scherm zit. Dat is belangrijk, want met afgeronde hoeken voor en achter ligt de mini daadwerkelijk prettig in de hand, ook als je ‘m met één hand vasthoudt.

Door de schuin-gepolijste randen ligt de iPad mini prettig in de hand.

Hoe klein en ergonomisch de iPad mini ook is, je kunt ‘m pas handzaam noemen als ie lichtgewicht is. De iPad mini weegt iets meer dan 300 gram. Dat is minder dan de helft van een normale iPad. Zelfs een gemiddelde roman is al 200 gram zwaarder. Daarmee is het de eerste iPad die je moeiteloos langere tijd vast kunt houden,bijvoorbeeld bij het lezen van een boek of het kijken van een film.

Om de buitenmaten van een tablet écht kleiner te maken moet ingeleverd worden op de schermgrootte, daar ontkomt ook Apple niet aan. Tegelijkertijd is voor een goede tabletervaring een groot scherm nodig. Bij de iPad mini is het scherm met 7,9 inch relatief groot, niet alleen ten opzichte van andere mini-tablets maar ook in verhouding tot de scherm- en buitenmaat van de normale iPad. Er is ruimte bespaard om het scherm heen. Onder en boven is de rand 3 millimeter dunner. Het grootste verschil zit echter links en rechts. Daar zijn de randen 6 millimeter dik.Dat is meer dan een centimeter minder dan bij de iPad 2, 3 en 4. Dunne randen om het scherm zien er niet alleen mooi uit, ze zorgen er ook voor dat je de iPad mini daadwerkelijk kunt vasthouden in één hand.

Er kleeft echter één groot nadeel aan zo’n dunne rand: bij het vasthouden zit er altijd een duim of vinger op de rand van het aanraakgevoelige scherm. Gelukkig heeft Apple iets uitgevonden om te voorkomen dat deze aanrakingen resulteren in het openen van appjes of andere onbedoelde commando’s. Aanrakingen aan de rand worden genegeerd, tenzij er bewogen wordt. Houd je de mini vast aan de rand van het scherm dan gebeurt er niks. Beweeg je met je vinger op en neer (bijvoorbeeld om te scrollen) dan wordt die beweging wél geregistreerd. Problem solved.

https://youtu.be/yfPX7owsfBo

binnenkant

Over de technische specificatie van de iPad mini kunnen we kort zijn. In bijna alles komen die overeen met de iPad 2: zelfde processor, zelfde batterijduur, zelfde schermresolutie. Alleen de luidsprekers zijn nu stereo, de camera’s zijn verbeterd en de modellen met mobiele internet ondersteunen nu 4G-verbindingen. Toch blijken zelfs zaken die op het oog gelijk zijn in detail te verschillen.

beeldscherm
Het is duidelijk dat het scherm van de iPad mini aanzienlijk kleiner is dan we gewend zijn van een iPad; 3 centimeter in de breedte en 4 centimeter in de lengte om precies te zijn. Toch blijkt dit niet te klein te zijn voor een goede tablet-ervaring. Alle iPad-apps blijven prima te bedienen en typen gaat na enige oefening net zo goed (of net zo slecht) als op op een grote iPad.

De iPad mini is goed vast te houden in één hand.

Apple heeft er voor gekozen om geen retina-scherm in de iPad mini te bouwen. Toch is het beeld opvallend scherper dan dat van een iPad 2. Dat komt simpelweg omdat de zelfde hoeveelheid pixels samengeperst zijn op een kleiner oppervlak. Het beeld van de iPad mini is dus relatief scherp en strak. Wie al gewend is aan retina-resoluties van de iPhone 4, 4S en 5 of de iPad 3 en 4 zal er desalniettemin maar moeilijk aan wennen. Omdat het scherm kleiner is worden apps, media en webpagina’s ook kleiner weergegeven dan je gewend bent van een iPad. Je houdt de mini daarom vaak dichterbij je ogen waardoor de pixels pijnlijk goed zichtbaar worden.

Detailfoto van een iPad mini en een iPad 3 (klik om te vergroten).

snelheid
In vergelijking met de iPad 4 is is de A5-chip in de iPad mini geen snelheidsmonster. Toch val het zelfs bij de meest nieuwe games uit de App Store niet op dat je geen gebruik maakt van het beste dat Apple op chipgebied te bieden heeft. Apps laden relatief snel, animaties gaan zonder horten en stoten.

Tot een paar weken terug was de iPad 3 met zijn A5X-processor de snelste iPad. Deze chip had meer grafische rekenkracht dan de A5-chip van de mini maar moest daar ook veel meer pixels mee aansturen. In de praktijk mag je de snelheid van de iPad mini dan ook vergelijken met die van een iPad 2 of 3.

https://youtu.be/Hsq0YHscphM

batterij
Ook de batterijduur van de iPad mini is te vergelijken met groot-formaat iPads. Apple geeft aan dat je bij normaal gebruik 10 uur met één acculading moet kunnen doen. In onze tests hebben we echter al bijna 11 uur continue video kunnen kijken zonder op te laden.

Helaas moet je wel meer geduld hebben met het opladen van de iPad mini. iPads werden tot nu toe altijd met een 10 watt-adapter geleverd. Bij de iPad 4 is dat zelfs een 12-watt model. In de doos van de mini zit echter dezelfde 5-watt adapter die bij de iPhone geleverd wordt. Daardoor duurt het behoorlijk lang voor de accu volledig is opgeladen.

camera
De camera’s van de iPad mini zijn significant beter dan die in zijn grote broer, de iPad 2. Beiden zijn vergelijkbaar met de camera’s in de iPhone 4, iPad 3 en iPad 4. Aan de voorkant zit een 1,2 megapixel-camera die voornamelijk geschikt is om te FaceTime-en. Je kunt er ook filmpjes van jezelf mee maken in een resolutie 1220×720(p). De camera aan de achterkant kan 1920×1080(p) filmen en 5 megapxielfoto’s maken.

Een foto, gemaakt met de 5 megapixel-camera van de iPad mini (klik om te vergroten).

Het maken van foto’s en video’s gaan door het formaat van de iPad mini al beter dan met een grote iPad. Toch blijft het een vreemde bezigheid op zo’n groot apparaat, helemaal als je al gewend bent om je iPhone ervoor te gebruiken. De camera’s zijn dan ook voornamelijk geschikt om te videochatten via FaceTime of Skype en dat gaat beter dan ooit met de iPad mini. De beeldkwalteit is beduidend beter dan bij de iPad 2 en de mini is handzaam genoeg om ‘m lang vast te houden tijdens een videochat.

smart cover
Een nieuwe iPad vraagt ook om nieuwe accessoires. De iPad mini heeft een eigen Smart Cover. Ondanks diens kleinere formaat betaal je er net zoveel voor als een grote Smart Cover: 39 euro. Helaas krijg je daar niet bepaald het zelfde voor terug. Omdat de iPad mini zoveel kleiner is heeft Apple de Smart Cover opnieuw moeten ontwerpen. Het lijkt echter eerder een bezuinigingsronde te zijn geworden.

Het aluminium scharnier is vervangen door het kunststof waar de rest van de cover van gemaakt wordt. Het opvouwen van de Smart Cover tot een driehoekig steuntje ging voorheen met vier vlakken, dat zijn er nu drie geworden. Je klemt de rand tegen het eerste deel met magneetjes. Dat maakt de steun beduidend minder stevig.

Net als bij groot-formaat iPads is en blijft de Smart Cover de meest elegante bescherming voor de iPad mini maar de aanpassingen die Apple heeft doorgevoerd in het ontwerp (met alle nadelige gevolgen van dien) zouden ‘m eigenlijk goedkoper moeten maken.

prijs

De iPad mini is Apple’s meest betaalbare iPad. Het WiFI-instapmodel met 16 GB opslag kost € 329. Voor 32 of 64 GB opslag betaal je steeds € 100 meer. De modellen met 4G mobiel internet en GPS-module zijn € 130 duurder. Daarmee betaal je voor een iPad mini ongeveer € 80 minder dan voor een iPad 2 die minder goede tot gelijke specificaties heeft. Vergelijk je de prijs van de mini met tablets van andere merken dan blijkt het de duurste in zijn soort te zijn. Zo verkoopt Google de 7-inch Nexus-tablet tegen kostprijs voor € 250.

Toch gaat de vergelijking met goedkope tablets als de Nexus niet op (nog los van de verschillen in besturingssysteem). Apple heeft ervoor gekozen om geen budget-iPad te maken. Dat zie je aan de specificaties en de perfect-afgewerkte behuizing van de iPad mini. Zoals met enig ander Apple-product betaal je daar wel voor aan de kassa.

conclusie

We begonnen onze review met de opmerking dat het enige wat de iPad mini uniek maakt zijn formaat is. Daar sluiten we ook mee af. De prima snelheid, de goede camera’s en de stereo-speakers ten spijt: alles draait om handzaamheid bij de mini. Apple heeft laten zien dat een échte tablet-ervaring mogelijk is op klein formaat.

Het scherm van de mini is nét groot genoeg om er nog comfortabel op te kunnen lezen. Voor games voldoet de schermgrootte ook, net als de A5-processor. Door het gewicht (of beter: het gebrek daaraan) voelt het alsof je op een iPhone of iPod touch speelt, maar het scherm geeft je een game-ervaring die gelijk voelt aan een groot-formaat iPad.

 

Kortom, de mini is aanzienlijk handzamer dan een grote iPad zonder noemenswaardig in te leveren op een volwaardige tabletervaring. Je zou je bijna afvragen hoeveel bestaansrecht er nog is voor de iPad 4. Toegegeven, deze is razendsnel en heeft een verbluffend retina-scherm. Met name dat laatste is een groot gemis op de iPad mini. Het zou ons echter verbazen als de mini in een volgende generatie niet ook voorzien wordt van een retina-scherm.

Andersom geldt het zelfde. Je hoeft maar naar de huidige mini te kijken om te weten hoe de volgende reguliere iPad er uit gaat zien. Met afgeronde hoeken aan de voorkant en dunnere randen om het scherm zal de iPad 5 prettiger in de hand gaan liggen.

Net als er behoefte is aan 11, 13 en 15 inch MacBooks zal er een markt zijn voor grote en kleine tablets. Het zal ons echter niet verbazen als de ultramobiele-mini de iPad-of-choice zal worden voor veel mensen. Dat betekent overigens niet dat je direct naar de winkel moet rennen om er een te kopen. Waarschijnlijk zal de volgende generatie sneller zijn maar veel belangrijker; de iPad mini mag wat ons betreft pas een volwaardige iPad genoemd worden met een retina-scherm.

Voor wie nu een iPad nodig heeft is de mini zeker het overwegen waard. Wie nog wel even kan wachten raden wij aan om dat te doen, tot het moment dat Apple de iPad mini uitrust met een retina-scherm. Vanaf dat moment mag de iPad mini zich wat OMT betreft de eerste échte iPad-killer noemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen