Apple krijgt ‘patent der patenten’ voor iOS

Apple Koen van Tongeren 19 jul 2012
Leestijd: 1 minuut

Steve Jobs zei ooit bereid te zijn een ‘thermonucleaire oorlog’ te ontketenen om Android aan te pakken, simpelweg omdat het een gestolen product was, afgekeken van iOS. Nu heeft hij postuum misschien zijn kernbom in handen gekregen in de vorm van patent 8,223,134.

Het patent is deze week toegekend aan Apple en omschrijft een grote hoeveelheid interface-elementen van iOS en de apps die erbij horen, zoals Mail, telefoon, Camera, Video’s, Safari, Notities, Kaarten en de zoekfunctie. Daarnaast staat multitouch beschreven in het document. 

Veel elementen die in het patent omschreven zijn waren sinds 2007 in de iPhone te vinden maar komen inmiddels ook terug in Android- en WIndows-telefoons en -tablets. Experts denken dan ook dat de makers van deze besturingsssystemen (Google en Microsoft) in grote problemen kunnen komen.

Afbeelding bij het patent (via Patently Apple)

Weliswaar is er sinds Tim Cook CEO is niet meer gesproken over nucleaire oorlogsvoering, maar Apple’s standpunt dat het bedrijf zal blijven vechten tegen jatwerk van anderen niet veranderd. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat Apple dit ‘patent der patenten’ voor iOS in gaat zetten in de verschillende rechtszaken die gevoerd worden tegen bedrijven als Motorola, Samsung en HTC.

The Cult of Mac heeft reacties uit het Android-kamp op opgetekend. Daar is men ongerust en boos. Apple zou gewoon met concurrerende producten moeten komen in plaats van andere fabrikanten aanklagen. Jack Purcher van Patently Apple zegt daar hard om te moeten lachen en als je Google’s oorspronkelijke visie voor een telefoon (voordat de iPhone uitkwam) vergelijkt met Android vandaag de dag, dan moet je bijna wel een beetje meegniffelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen