Hoe Apple wil dat de Mac je toekomstige gaming pc wordt

Tablets, Laptops & Computers Jeroen Kraak 29 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Als je een gamer bent, zou je wel gek zijn om daarvoor een Mac aan te schaffen. Tenminste, zo was het altijd. Als het aan Apple ligt, verandert dat in de toekomst. Het bedrijf wil een echte inhaalslag maken.

De Mac is natuurlijk een geweldige computer. Het apparaat heeft ontzettend veel rekenkracht en is daarom ideaal om mee zware klussen uit te voeren als video’s monteren of iets grafisch te ontwerpen.

Desondanks valt de Mac tegen als je gewoon wil gamen. Niet alle games komen uit voor de Mac en dat heeft een reden. Het ziet er namelijk niet altijd even mooi uit. Toch wil Apple dat nu veranderen en de groep gamers ook naar zich toe trekken.

Gamen op de Mac is nog een probleem

Een groot probleem is dat veel games geen native ondersteuning bieden die gebaseerd is op de hardware van de Mac. Daarnaast is het ook niet altijd even simpel voor ontwikkelaars. Daarom heeft Apple de Game Porting Toolkit uitgebracht, om het net wat simpeler te maken. Als demonstratie wil het daarom Death Stranding naar de Mac brengen. Leuk, maar dat is natuurlijk een game die al een tijdje uit is.

Apple wil dan vooral benadrukken dat het gamers een unieke ervaring kan bieden. Aan Inverse gaf Mac-productmanager Gordon Keppel een interview wat gamers en makers met een Mac kunnen.
Death Stranding Mac KojimaDeath Stranding op de Mac?

“We hebben specifieke Mac-functies die je nergens anders vindt, zoals onze beeldschermen en luidsprekers. Een game ziet er daarmee geweldig uit en klinkt ook zo.”

Apple probeert het te veranderen

Toch moeten we voor die betere game-ervaring vooral naar de binnenkant van de Mac kijken. De Apple Silicon-chips behoren tot de beste van de markt. Nu geeft Apple ook steeds meer aandacht aan het grafische aspect. Zo ondersteunen ze hardwareversnelde ray-tracing en mesh-shading.

Volgens Apple lijken de chips in de Mac ontzettend veel op die je in de nieuwste consoles zoals PlayStation 5 en Xbox Series X terugziet. Ze hebben geïntegreerde CPU, GPU en geheugen. Dat geldt ook voor Dynamic Caching. Die moet voor meer efficiëntie voor de GPY zorgen, waardoor prestaties hoger worden en betere framerates kunnen worden gehaald.

De game-modus op de Mac moet ervoor zorgen dat de GPU en CPU nog efficiënter werkt. Ook moet de Bluetoothverbinding nog sneller werken, zodat er amper een vertraging is op een headset. Iets wat zeer belangrijk is als je bijvoorbeeld een online shooter speelt.
Apple lijkt iPad en MacBook komende jaren flink te veranderenDe ideale allrounder.

Apple lijkt dus de stap te hebben genomen en nu ligt de bal bij game-ontwikkelaars. Het kan alleen een succes worden als zij games naar de Mac brengen en gebruik maken van de native hardwarefuncties. Daarom praat Apple ook met de gameontwikkelaars om ze over te halen. Maar goed, die willen eerst zien dat de tijd en geld die ze daarin steken daadwerkelijk ook terug komt.

LG neemt grote ergernis weg bij nieuwe smart tv’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen