Tesla vs Apple: de geheime strijd om de perfecte persoonlijke robot

Gadgets Jeroen Kraak 4 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Waar Tesla en Apple het eerst leken uit te gaan vechten in de automarkt, staat dat gevecht nu voor goed geparkeerd. Nu lijkt er een nieuwe strijd losgebarsten, want wie bouwt de perfecte robot.

Vorige maand werd duidelijk dat de Apple Car er nooit zou komen. Tesla kreeg er dus geen nieuwe concurrent bij. Nu lijkt Apple de ene uitvinding op wielen in te wisselen voor de ander.

Het bedrijf aan een speciale robot voor in huis. Hier komt het Tesla opnieuw tegen, want ook dat bedrijf werkt aan een eigen robot. Toch lijken ze beide wel net wat anders.

De toekomstige robot van Apple

Volgens Bloombergs Mark Gurman werkt Apple aan een personal robot. Deze gebruikt AI om je te volgen in huis. Deze kan straks taken uitvoeren om je extra te helpen. Daarnaast werkt het bedrijf ook nog aan een andere robot die zich kan verplaatsen op je tafel en bureau en een scherm heeft.

Volgens de journalist gaat het bij de Tesla-concurrent om “een apparaat dat zelfstandig door het huis kan navigeren en daarnaast ook kan dienen als een gadget voor videovergaderingen.”

Niet alleen Tesla ontwikkeld een robot, ook Apple lijkt er op de achtergrond mee bezig. Wie zal dit gevecht winnen?
De Amazon Astro. (Afbeelding: Amazon)

Zo’n robot doet je misschien denken aan de Amazon Astro. Deze robot ziet er een beetje uit als een iPad met wieltjes. De gadget rijdt rond en kan informatie tonen op het scherm. Bovendien is het ook nog een soort beveiligingsrobot, want je krijgt te horen wanneer een vreemd iemand in je huis zit.

Het zijn twee vrij globale omschrijvingen, maar verder weten we nog niet veel van de mogelijke robot van Apple af en in welke fase het project zit. Wellicht komt die er zelfs nooit zoals de Apple Car die moest concurreren met Tesla.

Wordt het een Tesla-concurrent?

Juist doordat we nog niet veel over de robot van Apple weten, blijft het vooral speculeren. Het is in ieder geval geen robot die je kan helpen met klusjes in huis. Dit idee is tenminste naar 2030 verschoven vanwege technische uitdagingen.

Bij zo’n robot moeten we juist weer meteen denken aan Tesla. Het bedrijf van topman Elon Musk is bezig met de Tesla Optimus, een autonome mensachtige robot die twee benen heeft en onveilige, repetitieve en saaie taken kan uitvoeren. Kortom, allemaal zaken die je zelf liever niet wil doen.

Toch is er wel een overeenkomst. Net zoals bij de Apple robot werkt ook de Tesla Optimus grotendeels met AI. Hij zou volgens Elon Musk ergens tussen 2025 en 2027 op de markt moeten komen.

Deze heeft overigens wel een flink prijskaartje, maar misschien minder dan je zou verwachten. Hij moet onder de 20.000 dollar kosten.

Zo krankzinnig snel wordt de nieuwe elektrische auto van Tesla

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen