Project Fennel: hoe de Apple Watch bijna naar Android kwam

Smartwatches Jeroen Kraak 2 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

De Apple Watch is als smartwatch alleen nuttig als je een iPhone hebt. Toch was het bijna ook een horloge voor Android geweest. WANT-redacteur Jeroen Kraak vertelt je het hele verhaal.

Eerlijk is eerlijk: ik kan niet meer zonder mijn Apple Watch. De afgelopen weken gebruikte ik voor WANT toch de Google Pixel Watch 2 in combinatie met de Google Pixel 8 Pro. De ervaring was prettig, maar het komt niet in de buurt bij hoe fijn de smartwatch uit Cupertino werkt. Des te meer zonde dat de oorspronkelijk plannen voor Android-ondersteuning nooit door zijn gegaan.

De Apple Watch in combinatie met Android

De Apple Watch is in geen mogelijkheid te koppelen met je Android-smartphone. Niet via Bluetooth, niet via een app. Mocht je hem willen gebruiken om je stappen te tellen of je hartslag te meten, dan kan dat zonder verbinding. Maar ideaal is dat niet.

Toch was dat bijna wel het geval geweest. Apple-engineers werkten jaren geleden aan Project Fennel. Daarmee zou het mogelijk zijn geweest om de Apple Watch volledig te laten samenwerken met een Android-telefoon. Ideaal zou je zeggen, maar toch werd het project geannuleerd.

Alles wat je wil weten over de Apple Watch Series 9 en Ultra 2
De Series 9 (Afbeelding: Apple)

Slecht voor zaken

Bloomberg vertelt nu waarom. Apple stopte met het project vanwege “zakelijke overwegingen.” Het bedrijf was namelijk bang dat het openstellen van de Apple Watch negatieve gevolgen zou hebben voor de verkoop van iPhones. Logisch natuurlijk, aangezien een Apple Watch een reden kan zijn om toch te kiezen voor iOS in plaats van Android.

Het medium vertelt niet precies wanneer dit project plaatsvond. Dat is jammer, want dan zouden we net wat meer te weten komen over de besluitvorming van Apple. In 2013 wilde Senior Vice President Services Eddy Cue iMessage naar Android brengen. Dat idee werd toen ook al afgeschreven. Inmiddels buigt de EU zich over de berichtendienst. Het wil mogelijk dat Apple de app RCS ondersteunt. Dit zijn berichten die je bijvoorbeeld verstuurt via een Android-toestel.

@wantnl

Deze smartwatch gaat DERTIG DAGEN mee op een lading 🤯 #withings #ifa23 #ifa2023 #gadgets

♬ origineel geluid – WANT

Toch is Apple niet selectief bij alles. Zo bracht het bedrijf bijvoorbeeld wel Apple TV+ en Apple Music naar Android. Hopelijk gebeurt dat ook ooit nog eens met De Apple Watch.

Google Chrome doet een Apple’tje met nieuwe functie voor iPhone

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen