Apple zag onder druk van de FBI af van end-to-end iCloud encryptie

Apple Thomas Aalderink 22 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Eerder dit jaar ging Apple niet in op het verzoek van de FBI om een iPhone te ontgrendelen. Dit was niet de eerste keer dat dit gebeurde en Apple blijft bij het standpunt dat de privacy van hun gebruikers voorop staat. Dat valt te prijzen, maar volgens Reuters is Apple toch niet zo principieel als gedacht werd. Meerdere bronnen bewerend dat het bedrijf uit Cupertino in het verleden toe gaf aan FBI bezwaren.

Apple zou plannen om de back-up van iPhone-gebruikers in iCloud te beveiligen met encryptie software stilgezet hebben. Dit gebeurde op verzoek van de FBI. Ruim twee jaar geleden vertelde Apple de politiedienst dat het van plan was om end-to-end encryptie toe te passen op iCloud data. Onderdeel van dit plan was dat ook Apple zelf niet zou beschikken over een sleutel. De data van gebruikers zou dus niet meer ontgrendeld kunnen worden.

Apple zwicht voor FBI

De FBI tekende vervolgens bezwaar aan tegen deze end-to-end encryptie. Deze maakt het namelijk onmogelijk om data over te dragen aan de politie of het gerecht. De FBI wil in het kader van opsporingsonderzoek toegang kunnen hebben tot iCloud data. Apple gaf toe aan deze bezwaren en zag af van deze vorm van iCloud encryptie. Dit werd alleen nooit gecommuniceerd naar de buitenwereld.

Apple iCloud Rechtszaak
Geen end-to-end encryptie voor iCloud. (Afbeelding: OMT, logo: Apple)

Privacy staat hoog in het vaandel van Apple en deze end-to-end encryptie had gebruikers beter moeten beschermen tegen hackers. Het idee om iCloud data beter te beschermen ontstond in 2014. In dat jaar wisten hackers naaktfoto’s te stelen uit de iCloud-accounts van verschillende celebrities. De nieuwe encryptie plannen hadden ervoor moeten zorgen dat dit in de toekomst niet opnieuw kon gebeuren, maar onder druk van de FBI werd daar vanaf gezien.

Privacy vs veiligheid

Het blijft een lastige spagaat voor Apple. Aan de ene kant wil je gebruikers zo goed mogelijk beschermen tegen hackers, maar aan de andere kant wil je ook bijdragen aan onderzoeken om criminelen in de kraag te vatten. Donald Trump is er in ieder geval duidelijk over, maar wat vinden jullie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen