Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Elektrische fietsen 9 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

ARES Super Leggera: is dit de lichtste elektrische fiets ter wereld?

Het gewicht van een elektrische fiets bepaalt onder meer hoe de fiets op de weg ligt, zijn stabiliteit, snelheid, en natuurlijk hoe moeilijk of makkelijk je de e-bike een trap op tilt. Waar e-bikes 10 jaar geleden vrijwel altijd lompe, logge en zware dingen waren, zien we vandaag steeds meer gestroomlijnde, perfect uitgebalanceerde en lichtgewicht elektrische fietsen. Het Italiaanse ARES design heeft in samenwerking met HPS zo’n vederlichte elektrische fiets gebouwd. Het claimt dat het de lichtste elektrische fiets ter wereld is.

Hoe licht is licht? Minder dan tien kilo. Je kunt deze elektrische fiets dus haast met een vinger optillen. Oké, een goed getrainde sterke vinger. Zo een als olympische klimmers hebben. Maak kennis met ARES design’s Super Leggera by HPS; een high-end e-bike met een gewicht van slechts negen kilo.

Lichter dan veel gewone racefietsen

De gemiddelde racefiets weegt tussen de acht en elf kilo. Een motor, accu, bedrading, en andere slimme snufjes aan een racefiets toevoegen maakt de fiets aanzienlijk zwaarder, toch? Niet als het aan ARES design en HPS ligt. Met zijn negen kilo is Super Leggera by HPS niet zwaarder dan de gemiddelde racefiets zonder motor, accu en andere toeters en bellen. De e-bike is zelfs lichter dan veel ‘gewone’ racefietsen.

Ares Super Leggera e-bike
Ares Super Leggera (Afbeelding: ARES design)

Ares Super Leggera: strakke elektrische fiets

ARES design en HPS bleken een gouden team voor dit project. ARES design is een high-end carrosserie bouwer (een dergelijk bedrijf bedenkt, bouwt en repareert bijzondere voertuigen en werkt aan de romp van auto’s) en HPS ontwikkelde ‘s werelds lichtste aandrijfsysteem. De twee werkten twee jaar aan dit project. ARES design was verantwoordelijk voor het ontwerp van de e-bike en HPS focuste zich op de performance van de fiets.

Dit aandrijfsysteem is overigens niet zichtbaar als je naar de elektrische fiets kijkt: de motor, accu en de elektronische control unit zijn volledig geïntegreerd in het carbon frame. Dat de onderdelen niet te zien zijn is mooi, maar veel belangrijker is dat de aanwezigheid van deze onderdelen vrijwel niet voelbaar is wanneer de trapondersteuning niet in gebruik is. Hierdoor blijft de fietservaring op deze elektrische racefiets hetzelfde als die op een ‘gewone’ racefiets, ook wanneer de motor uit staat.

Ares Super Leggera elektrische fiets
Ares Super Leggera (Afbeelding: ARES design)

High-end design elektrische racefiets: wat mag dat kosten?

Zie jij jezelf al fietstochten maken op deze spectaculair lichte elektrische racefiets? We helpen je snel uit deze droom. In eerste instantie worden er namelijk maar 24 van deze elektrische fietsen gemaakt. Aan de 25 Super Leggera by HPS elektrische fietsen hangt straks een prijskaartje van meer dan 19.000 euro. Auch.

Toch benieuwd naar deze elektrische fiets? Dan kun je hem op een paar bijzondere, nee, bijzonder luxueuze plekken in de wereld aanschouwen, zoals in St Moritz en Zurich (Zwitserland), Montecarlo (Monaco), en uiteraard in Modena (Italië) waar de Super Leggera by HPS vandaan komt.

Heb je geen 19.000 euro over voor een e-bike? Dat begrijpen we. Wij ook niet. Hier vier andere lichtgewicht elektrische fietsen waarvoor je geen dubbele hypotheek hoeft af te sluiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!