Deze Japanse hypercar is nu de snelste elektrische auto ter wereld

Elektrische auto's Jeroen Kraak 12 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Het Japanse Aspark heeft het record van de snelste elektrische auto ter wereld overgenomen. Deze EV heeft een snelheid van 438,7 kilometer per uur behaald.

Bij razendsnelle auto’s denken we meteen aan de Formule 1 of, als het om elektrische auto’s gaat, de Formule E. Toch zijn er auto’s die echt veel sneller gaan.

Bij de elektrische auto’s is het Japanse Aspark nu het te kloppen merk. De hypercar van het merk wist een snelheid van 438,7 kilometer per uur te halen.

De snelste elektrische auto ter wereld

Om precies te zijn gaat het om de Aspark OWL. En hoewel een uil misschien niet de snelste vogel in het luchtruim is, weet deze van Aspark enorm veel indruk te maken. Deze elektrische auto heeft door de ogen op de plaats van de koplampen zelfs iets van een uil weg.

Wellicht ken je Aspark niet goed, maar het merk bestaat inmiddels al zo’n 20 jaar. De meeste aandacht in die tijd ging uit naar de OWL, die nu al zo’n 13 jaar bestaat. De OWL is veruit het belangrijkste model van het merk.

Verschillende records gebroken

Het bedrijf wist al verschillende records te breken op het gebied van snelheid. Zo wist de elektrische OWL het record te breken om het snelst van 0 naar 100 kilometer per uur te gaan. Dat lukte in 1,72 seconde, waarmee het de tweede generatie Tesla Roadster letterlijk te snel af was.

Ook wist het deze EV het record neer te zetten voor de hoogste snelheid in 200 meter: 309,02 kilometer per uur en de snelste 400 meter met 318,85 kilometer per uur. Dat is echter niets vergeleken met het nieuwe record voor de hoogste topsnelheid met een elektrische auto: 438,7 kilometer per uur. Dit record wist Aspark neer te zetten op het Automotive Testing Papenburg-circuit in Duitsland.

En dat is niet gek als je naar de Aspark OWL kijkt, want deze is goed voor zo’n 1.980 pk. Daarnaast heeft hij een actieradius van 400 kilometer.

Als je nu denkt: die elektrische auto wil ik hebben, dan heb je een flinke portemonnee nodig. Het instapmodel van de OWL kost 2,9 miljoen euro. Wil je er eentje hebben met een chassis dat compleet is gemaakt van carbon, dan ben je 3,5 miljoen euro kwijt.

De elektrische auto van Aspark is zeer exclusief, want er worden er maar vijftig van gemaakt. Het duurt maximaal 12 maanden voordat de OWL ook echt op je oprit staat.

De elektrische auto die invloeden heeft van Jaguar en Aston Martin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen