ASUS ROG Phone 5: 5 bizarre functionaliteiten die je moet kennen

Reviews Mark Hofman 6 mei 2021
Leestijd: 6 minuten

De ASUS ROG Phone 5 is een powerhouse op alle vlakken. Het bedrijf heeft duidelijk alle remmen losgelaten en komt met, misschien wel, de meest bizarre smartphone van het jaar op de markt. Maar wat maakt dit toestel nu zo bizar?

De afgelopen week heb ik de smartphone getest en in dit artikel zet ik vijf bizarre functionaliteiten van het toestel voor je op een rij. Uiteraard met een conclusie aan het einde waarin ik je vertel of deze smartphone zijn geld waard is of niet.

ASUS ROG Phone 5: vijf bizarre functionaliteiten

Wie anno 2021 een telefoon zoekt kan op veel gebieden bijna niet misgrijpen. Smartphones zijn dusdanig geavanceerd dat ze allemaal de klus wel klaren. Bellen, WhatsAppen, spelletjes spelen en foto’s maken: ze kunnen het allemaal. Inmiddels is de markt dan ook dusdanig ver dat jij als consument niet heel veel verschil meer gaat merken in je dagelijkse bezigheden ten opzichte van een jaar geleden bijvoorbeeld. Daarom pakken we onze reviews tegenwoordig anders aan. We richten ons niet meer op de standaard zaken, maar proberen voornamelijk de meest opvallende en interessante functionaliteiten en specificaties voor je uit te lichten. Over het algemeen doen alle smartphones hetzelfde, maar het zijn die dingen die het verschil gaan maken.

Wat dat betreft kijken we zo ook naar de ASUS ROG Phone 5. De smartphone is gericht op gamers en dat is dan ook aan alle kanten te zien. Het toestel is voorzien van een gigantische batterij, beschikt over een indrukwekkend beeldscherm en heeft meer werkgeheugen dan de gemiddelde computer. Wat ons betreft zijn dit de functionaliteiten die er met kop en schouders bovenuit steken:

#1 Strak ontworpen van top tot teen

De ASUS ROG Phone 5 is ontworpen voor gamers en daardoor ziet er hij ongelofelijk strak uit. De achterkant is voorzien van een agressieve uitstraling die in het wit misschien nog wel het beste tot zijn recht komt. De tekentjes, de verschillende emblemen en de gekleurde knoppen zorgen ervoor dat dit een ontzettend toffe smartphone is om te zien. Iets dat je ook zeker terugziet in de software van het apparaat.

De ROG Phone 5 draait op een aangepaste versie van Android 11 genaamd ROG UI. Echter krijg je bij deze smartphone eindelijk een keuze. Je kunt ervoor kiezen om de strakke schil van ASUS te kiezen of om met een “normale” schil rond te lopen. Maar goed, je koopt deze telefoon natuurlijk niet voor niets.

#2 Meer werkgeheugen dan je lief is

Smartphones worden met het jaar sneller en we zijn inmiddels het punt voorbij dat het verschil ook echt merkbaar is. Toestellen zijn dan ook al snel voorzien van meer werkgeheugen dan de gemiddelde computer. Iets waar de ASUS ROG Phone 5 overigens wel een koning in is. Het toestel is namelijk standaard voorzien van 8GB, wat voor veel smartphones toch echt het maximale is. Maar vanaf dat punt wordt het helemaal gek.

Je hebt als consument namelijk de mogelijkheid om voor een 12GB RAM-variant te gaan, maar kunt er ook voor kiezen om er 16GB RAM in te bouwen. Die laatste zorgt ervoor dat je smartphone echt tegen alles opgewassen is wat jij je maar kunt bedenken. Ter vergelijking: op de redactie gebruiken we een iMac onze 4K video’s te bewerken. Deze iMac heeft net zoveel geheugen als de ASUS ROG Phone 5. Het mag dus duidelijk zijn: je krijgt meer werkgeheugen dan je lief is.

Benieuwd naar onze video’s? Check hier dan ons YouTube-kanaal!

ASUS ROG Phone 5 review
De interface van het toestel (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#3 Een supersnel beeldscherm

De ASUS ROG Phone 5 is voorzien van een supersnel beeldscherm. Dat klinkt misschien vreemd, maar is wel echt zo. De verversingssnelheid van de smartphone ligt namelijk hoger dan bij andere smartphones. Waar de meeste modellen anno 2021 beschikken over een 90Hz of 120Hz beeldscherm, doet deze smartphone het met een scherm van 144Hz. Hierdoor zijn games op vol vermogen te spelen en hoef je geen frame drops te verwachten. Wel zo fijn!

#4 De accu van je dromen

Het is inmiddels wel duidelijk dat de ASUS ROG Phone 5 voorzien is van ontzettend veel vermogen. Het spelen van games kan op geen enkele smartphone beter dan op dit toestel. Ideaal natuurlijk, maar dat vraagt wel een hoop energie. Gelukkig is de smartphone voorzien van een gigantische 6000mAh batterij. Deze neemt je ontzettend lang mee op sleeptouw, zodat jij je gewoon voldoende uit kunt leven. Hoe fijn is dat?

Is de batterij helemaal leeg, dan is het mogelijk om hem met een vermogen van 65W op te laden. Lang te gebruiken en dus ook snel weer vol.

ASUS ROG Phone 5 review
Het camerasysteem (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#5 Speakers zijn om te janken (van geluk!)

Wanneer jij de ASUS ROG Phone 5 instelt krijg je de mogelijkheid om een AR-demo af te spelen. Bij deze zou ik je dan ook aan willen raden om dit te doen. Buiten het feit dat het er tof uitziet krijg je ook direct een voorproefje van wat de smartphone allemaal kan doen. Daarbij wordt ook direct getoond hoe goed de speakers van het toestel zijn. En geloof me als ik je zeg dat die heel goed zijn.

Het geluid komt namelijk als een soort surround sound uit je toestel. Hierdoor wordt je als het ware in je game gezogen, wat zorgt voor de ultieme ervaring.

ASUS ROG Phone 5: welke zaken vallen op?

Zoals je hierboven kunt lezen zijn er veel zaken die ervoor zorgen dat de ASUS ROG Phone 5 een uitstekende smartphone is. Toch zijn er ook een aantal zaken die iets minder indruk weten te maken.

Ten eerste ziet het toestel er inderdaad strak uit, maar zijn er bepaalde keuzes gemaakt die ik jammer vind. Het toestel heeft een ruig uiterlijk, maar is helaas ook voorzien van flinke schermranden. De screen-to-body ratio is 82% en dat is eigenlijk best wel een minpunt. Net als het feit dat de kwaliteit van het scherm beter kan. Qua verversingssnelheid zit het helemaal goed, maar je hoeft niet het beste AMOLED-scherm van de markt te verwachten. Best jammer als je ervan uitgaat dat ASUS all-in is gegaan met de smartphone.

ASUS ROG Phone 5 review
Voor de gamers (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De ASUS ROG Phone 5 is overigens ook een powerhouse en kent een maximaal werkgeheugen van 16GB. Waar dit er zeer indrukwekkend uitziet heb je er op gaming-gebied eigenlijk niet zoveel aan. Zo zijn er veel games die aardig wat van je smartphone vragen, maar zijn er geen titels waarvoor je zoveel werkgeheugen nodig hebt. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om deze variant aan te schaffen, maar hou er rekening mee dat dit niet persé nodig is. Het 8GB of 12GB model voldoet ook en kan je dus wat geld besparen.

Het laatste punt waar ik me op wil richten is hoe de smartphone in de hand ligt. Er zitten nu eenmaal veel zware onderdelen in dit toestel, waardoor hij niet altijd even lekker in de hand ligt. Met een gewicht van 238 gram is dit echt een zware smartphone en dat zul je merken ook.

ASUS ROG Phone 5 review
Geen console meer nodig! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

ASUS ROG Phone 5: kopen of laten liggen?

De echte gamers onder ons gaan zonder twijfel genieten van de ASUS ROG Phone 5. Logisch, want dat is dan ook precies de doelgroep waarop het toestel gericht is. Het toestel zal je wat dat betreft op je wenken bedienen en is wat dat betreft dan ook een uitstekende keuze. Maar weet wel zeker dat je helemaal los wil gaan op het gebied van games. Als je het spelen van een game op zijn tijd wel leuk vind, maar het toestel vooral voor andere zaken gebruikt dan is dit misschien niet iets voor jou.

Oppo Find X3 Pro: smartphone met indrukwekkende microscoop aan boord

De ASUS ROG Phone 5 tik je vanaf €799 op de kop!

ASUS ROG Phone 5

ASUS

8.5 Score

Pluspunten

  • Uitstraling
  • Software
  • Accu
  • Speakers
  • 144Hz beeldscherm
  • Specificaties

Minpunten

  • Vrij zwaar
  • Schermranden
  • AMOLED-scherm
  • Teveel RAM

De echte gamers onder ons gaan zonder twijfel genieten van de ASUS ROG Phone 5. Logisch, want dat is dan ook precies de doelgroep waarop het toestel gericht is. Het toestel zal je wat dat betreft op je wenken bedienen en is wat dat betreft dan ook een uitstekende keuze.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen