Dit gebeurt er wanneer een atoombom onder water ontploft

Wetenschap Mark Hofman 31 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Het voelt alsof we weer in de jaren ’80 leven. Atoombommen en kernwapens zijn anno 2022, helaas, weer het gesprek van de dag. Maar wat is eigenlijk de impact zodra een gigantische bom gedetoneerd wordt?

Om dat goed in kaart te brengen werden er in de jaren vijftig, in het bijzijn van een filmcrew, twee atoombommen onder water gedetoneerd. De namen Wahoo en Umbrella gingen de geschiedenis in. Niet alleen vanwege de indrukwekkende beelden, maar ook vanwege het verloop van die kernproeven.

De impact van atoombommen

Het doel van Wahoo en Umbrella was duidelijk: de impact van een atoombom moest goed in kaart worden gebracht. Om ervoor te zorgen dat dit zo “netjes” mogelijk verliep werd de filmcrew in kwestie op veilige afstand gebracht.

Je zou denken dat een afstand van 4 kilometer meer dan genoeg is, maar de praktijk wees uit dat dit niet het geval was. De enorme explosie bracht ten eerste een schip tot zinken en creëerde vervolgens gigantische golven. Die golven bereikten het eiland dat vervolgens overspoeld werd.

De filmcrew was slim genoeg om in palmbomen te klimmen, waardoor zowel zijzelf als het beeldmateriaal er ongedeerd vanaf kwamen.

De test met de atoombom ging de geschiedenis in en precies om die reden zijn de indrukwekkende beelden gerestaureerd. Als er één video kan laten zien wat de impact van een atoombom is, dan is het de video hieronder wel:

Wat als hij op een miljoenenstad terecht komt?

Wahoo en Umbrella lieten zien wat de impact van een atoombom is zodra deze onderwater gedetoneerd wordt. Maar wat gebeurt er eigenlijk als een dergelijke bom op een miljoenenstad valt?

Dat is de vraag die filmaker Neil Halloran zichzelf ook stelde. Hij besloot onderzoek te doen en bouwde er een korte film omheen. Geruststellend is het niet, maar ook de onderstaande video is uiterst indrukwekkend te noemen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen