Meer audioboeken op Spotify? Het zou dankzij deze overname kunnen!

Apps Wesley Akkerman 12 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Spotify is voornemens het bedrijf Findaway over te nemen. Findaway is verantwoordelijk voor de distributie van audioboeken. Ook verleent het bedrijf diensten met betrekking tot het maken van dergelijke boeken. Daarnaast brengt het voorlezers en schrijvers samen. Het is niet bekend wat er betaald is voor de dienst.

Mocht de aankoop doorgaan, dan is streamingdienst Spotify ook in één klap uitgever van audioboeken en commerciële boekenverkoper. Met de overname wil Spotify een “innovatie” brengen naar de audioboekervaring, evenals een “rijkere beleving”. Daarnaast moeten meer mensen in staat zijn dit soort boeken uit te brengen en moeten luisteraars ze gemakkelijker kunnen vinden.

Spotify wil Findaway overnemen

Spotify wil niets kwijt over eventuele exclusieve audioboeken die straks naar de audiostreamingdienst komen (want Spotify is tegenwoordig meer dan een muziekstreamingdienst). Voorlopig ligt de nadruk echter nog steeds op de nauwe samenwerking met makers. Dus daar kan nog van alles gebeuren.

Spotify Premium voor Studenten MBO
Lekker luisteren (Afbeelding: Spotify)

Spotify biedt nu al enkele audioboeken aan, maar dat aanbod kan in 2022 flink toenemen. Dat komt dan weer door de Open Access-partnerschap, waar onder meer Storytel onderdeel van is. Dit is overigens niet de eerste keer dat het bedrijf extra investeert in dergelijke boeken. Eerder werkte Spotify samen met YouTubers en beroemdheden, die klassieke en bekende verhalen voorlezen.

Eerdere ondernemingen

Het belangrijkste aspect is dat de audiostreamingdienst met de aankoop een nieuwe inkomstenbron genereert. En dat terwijl de focus nog altijd op audio ligt; dat is immers belangrijk. Findaway krijgt namelijk een deel van de royalties die schrijvers van boeken ontvangen.

Wanneer iemand een boek aanschaft via het platform, dan komt er dus geld in het laatje van Spotify. Andersom moet het bedrijf ook royalties betalen aan rechtenhouders, zoals dat ook bij muziek gaat. Mogelijk brengt het bedrijf nieuwe abonnentsvormen uit, die vergelijkbaar zijn met wat concurrent Audible aanbiedt. Het wachten is nu op de bekendmaking van die plannen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Spotify

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen