Zo houd je de batterij van de elektrische auto langer als nieuw

Elektrische auto's Sam Dille 12 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

In een benzineauto ververs je regelmatig de olie om de motor gezond te houden. Je kan zoiets ook doen voor je elektrische auto. Door een paar simpele stappen zorg je ervoor dat de batterij langer meegaat.

De meeste elektrische auto’s hebben een batterij die vergelijkbaar is met die van je smartphone, maar dan veel groter. Naast regelmatig opladen, kan je nog veel meer voor zo’n batterij doen. Als je er goed voor zorgt, gaat hij langer mee en haal je er meer plezier uit.

@wantnl

USB-C voor je iPhone, maar wel The Apple Way 😅 #iphone15 #iphone15pro #iphone15plus #iphone15pluspink #iphone15promax #apple

♬ original sound – WANT – WANT

Zo gaat de batterij van je elektrische auto nóg langer mee

Ook al wil je je elektrische auto maar een paar jaar houden, is het slim om de batterij gezond te houden. Zo heb je het beste bereik en prestaties, en zal ook de volgende eigenaar er blij mee zijn. Wij laten je zien hoe je dat precies doet.

#1 Blijf in de 20/80 procent zone

Autofabrikanten raden aan om de batterij van je elektrische auto meestal tussen de 20 en 80 procent opgeladen te houden. Dit helpt om de batterij gezond te houden en zorgt voor optimale prestaties en levensduur.

Als je batterij namelijk een heel laag percentage heeft, moet hij extra hard werken en dat kan de levensduur verkorten. Ga ook niet boven 80 procent, want daar wordt je batterij juist lui van. Dan loopt hij sneller leeg.

Elektrische en milieuvriendelijke auto's
Nog sneller? (Afbeelding: Unsplash)

#2 Check regelmatig de bandenspanning

Zorg er altijd voor dat de banden van je elektrische auto in goede staat zijn en de juiste hoeveelheid lucht bevatten. En als de banden niet lekker rijden, dan is het beter om te stoppen. Vervang ze dan zo snel mogelijk.

Als je banden namelijk niet goed zijn opgepompt, moet de EV meer energie uit de batterij leveren om te blijven rijden. Wil je een zo lang mogelijke actieradius, dan zijn je banden het eerste onderdeel waar je naar moet kijken.

#3 Gebruik zo min mogelijk de snellader

Elektrische auto’s worden steeds beter, maar het duurt nog steeds lang voordat ze helemaal zijn opgeladen. Er zijn echter genoeg goede snelladers die dit probleem oplossen. Maar dat betekent niet dat je die ook moet gebruiken.

Als een elektrische auto is aangesloten op een snellader, kan dat zorgen dat de batterij warmer wordt en slijtage oploopt. Daarom raden de meeste autofabrikanten aan om je EV ‘s nachts thuis op te laden. Natuurlijk is een snellader heel handig in veel situaties. Probeer het gewoon zo min mogelijk te doen.

#4 Vermijd extreem warme en koude temperaturen

De batterij van je elektrische auto is net als jijzelf gevoelig voor extreme temperaturen. Dus probeer hem niet te laten bevriezen of oververhitten. Dit is niet alleen slecht voor de batterij, maar het kan ook de prestaties verminderen.

Gelukkig hebben nieuwe elektrische auto’s ingebouwde waterpompen en vloeistofkoeling. Deze beschermen de batterij tegen te koud of te warm weer. Toch is het nog altijd beter om dit soort temperaturen te vermijden. Zo blijft de batterij het gezondst.

Elektrische auto, winter
(Afbeelding: Renato Mitra)

#5 Rijd normaal in je elektrische auto

Misschien rijd je soms net iets te snel of te roekeloos in je elektrische auto. Maar daar moet je goed mee oppassen. Als je agressief rijdt, is dat net als bij een benzine-auto niet goed voor de motor.

Probeer dus je irritaties en frustraties in toom te houden en houd een veilige rijstijl aan. Zo kom je niet alleen veilig thuis, maar help je de batterij ook een handje.

Het is duurder om je elektrische auto buiten op te laden, maar waarom?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen