België: Apple Premium Reseller Switch sluit winkels en zoekt nieuwe eigenaar

Apple rmens 31 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

De problemen bij Apple Premium Reseller Switch houden niet op. Afgelopen zomer konden wij al melden dat de grootste APR van België op omvallen stond en dat een grote herstructurering nodig was. Ondanks de sluiting van vijf winkels en het ontslaan van meer dan 10 procent van de 320 werknemers, blijkt nu dat het bedrijf er niet in is geslaagd een zogenaamd herstelplan te voltooien.

Switch vroeg afgelopen juli een ​​gerechtelijke reorganisatie aan bij de rechtbank van Brussel. Een dergelijke procedure geeft tijdelijke bescherming tegen schuldeisers. De directie moet daarna met een herstelplan komen om een faillissement af te wenden. Dit is vergelijkbaar met een surseance van betaling in Nederland.

Switch gebukt onder enorme schuldenberg

Switch gaat gebukt onder een schuldenberg van 33,4 miljoen euro. Die is voornamelijk ontstaan als gevolg van het ambitieuze acquisitiebeleid. Simpel gezegd: het bedrijf heeft op een onverantwoord hoog tempo zijn concurrenten overgenomen. Voornamelijk met de overname van Easy-M, voormalig marktleider in België, lijkt Switch teveel hork op zijn vork te hebben genomen.

Het herstelplan moest voor 1 februari in kannen en kruiken zijn, maar dat is niet gelukt. Eind 2019 stevende het bedrijf nog af op een overeenkomst met een nieuwe investeerder en afspraken met schuldenaars, maar die twee partijen konden het toch niet eens worden. Daarom is het bedrijf volgens de Belgische wet nu verplicht om te zoeken naar een nieuwe eigenaar. De rechter zal uiteindelijk oordelen over de haalbaarheid.

Switch belgie
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Switch

Brief aan personeel

De Apple Premium Reseller heeft vandaag een brief naar alle medewerkers gestuurd, die is in handen van OMT. Daarin schrijft de raad van bestuur dat “er voldoende geld is om salarissen te betalen” en dat “er een derde partij is die indien nodig overbruggings­financiering kan verstrekken.”

Aan de andere kant erkent Switch ook dat het moeilijk is om winkels draaiende te houden. De leveringen en contacten met leveranciers zijn ernstig verstoord. “We weten hoe moeilijk het zal zijn om de komende weken producten te leveren”, waarschuwt de raad van bestuur. Wel zegt CEO Thierry Janssen dat “het moeilijkste voorbij is, er zullen voorlopig geen andere winkels sluiten”.

Gesloten winkels, ontslagen medewerkers

Onder leiding van Thierry Janssen, een oudgediende in de Belgische IT-sector, heeft Switch de afgelopen tijd een enorme herstructurering doorgevoerd. De Belgische APR heeft net vijf winkels gesloten en 300 personeelsleden ontslagen. Onder andere de winkel aan de Louizalaan in Brussel, op een steenworp afstand van de Apple Store, is verdwenen. De reseller wil zich richten op de grootste winkels, die ook trainingen kunnen aanbieden. Een nieuwe strategie.

In de afgelopen jaren is er een golf van overnames geweest op de Belgische markt voor Apple Premium Resellers. Easy-M was al enige tijd de grootste en wilde graag uitbreiden in Wallonië en Brussel. Daarvoor nam het de winkels van Mac Line over en daarna die van Abelsys. Managementfouten brachten Easy-M echter tot de rand van het faillissement. Bijgestaan door veel investeerders nam het destijds kleine Switch de gigant Easy-M over en vormde daarmee het grootste netwerk van Apple-wederverkopers in het België. De geschiedenis lijkt zich te herhalen nu Switch aan de rand van de afgrond staat.

Sinds de overname van de Waalse APR CAMi door het Vlaamse Lab9 heeft België nog slechts twee onafhankelijke APR’s: Taco Systems in Waterloo en Cipiyou in Verviers. Met 21 winkels blijft Switch de grootste Belgische APR en een serieuze speler in Europa.

(Correctie: dit artikel meldde aanvankelijk dat er 300 werknemers ontslagen waren. Dit was gebaseerd op een telefoongesprek in het Frans en onjuist geïnterpreteerd. Het gaat om 10% van de 320 FTE die in dienst was bij Switch. Omdat niet iedere werknemer een fulltime arbeidsovereenkomst heeft, gaat het om ~32FTE verdeeld over zo’n 40 personeelsleden)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen