Wat je volgens wetenschappers moet doen om nog beter te presteren

Wetenschap Sam Dille 20 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Presteren op commando is een hele kunst op zich. Laat staan dat je het een hele werkdag achter de computer moet doen. Gelukkig is er wetenschappelijk bewijs dat je dankzij een simpele tool een stuk productiever wordt. Je hoeft er eigenlijk helemaal niets voor te doen!

Uit een studie van de University of Illinois blijkt je veel beter gefocust blijft als je regelmatig een schermpauze inlast. Het maakt niet uit of je aan het werk bent of middenin een gamesessie zit: pauzes zorgen er altijd voor dat je beter presteert.

We snappen natuurlijk dat dit op papier veel makkelijker is dan in de praktijk. Daarom geven we je een paar simpele richtlijnen. Hopelijk wordt het dan een stuk makkelijker om regelmatig een break te nemen, zodat je nóg beter kunt presteren.

Plan je pauzes zorgvuldig in

Als je een agenda op je smartphone gebruikt, is deze tip onmisbaar. Je kan er namelijk niet vanuit gaan dat je elke dag onthoudt wanneer je pauze wil nemen. Plan de pauzes daarom zorgvuldig in, en houd je daar ook aan.

Voeg ze toe aan de agendapunten die je dagelijks gebruikt en schakel waar nodig meldingen in, zodat je geen enkele break mist. Behandel je pauzes op dezelfde manier als een vergadering of een andere afspraak die je niet wilt vergeten. En als dat niet werkt, overweeg dan om terugkerende alarmen op je telefoon in te stellen. Doe er in ieder geval alles aan om je aan jouw rustmomenten te houden om het beste te presteren.

5 wetenschappelijke tips om kans op een depressie flink te drukken

Dit advies is nog makkelijker te volgen als je er een gewoonte van maakt. Je zou bijvoorbeeld elke dag om 10.00 uur een wandeling kunnen maken, of elke middag om 14.00 uur een kopje thee kunnen zetten. Maak van deze korte momentjes een routine en je zult merken dat het een stuk makkelijker is om je eraan te houden en beter te presteren.

Probeer de Pomodoro Techniek

Pomodoro is het Italiaanse woord voor tomaat. De Pomodoro-techniek dankt zijn naam aan een tomaatvormige kookwekker. De uitvinder van deze techniek gebruikte altijd zo’n kookwekker om zijn pauzes per dag in te plannen om beter te presteren. De methode is eenvoudig: stel voor elke taak die je op een dag gaat doen een timer in voor 25 minuten. Neem als de tijd om is een pauze van vijf minuten. Doe dit vier keer achter elkaar en neem daarna een pauze van een half uur. En begin dan weer opnieuw. Veel mensen zweren bij deze techniek, die momenten van intense focus is combineert met regelmatige rustpauzes.

Pomodoro-app
Je kan ook deze handige app gebruiken om je aan deze methode te houden. (Afbeelding: Pomodoro Timer)

Gebruik een speciale app om beter te presteren

De bovenstaande methoden vertrouwen erop dat je stopt met werken als het tijd is voor een break. Dat is niet een aanpak die voor iedereen werkt. Als je iemand bent die moeite heeft om pauzes te nemen en daarna meteen weer te presteren, dan is er een app die je letterlijk dwingt: Stretchly. Deze app is gratis en open-source, wat betekent dat het geen advertenties heeft en erg betrouwbaar is. De app draait op Windows, macOS en Linux, dus iedereen met een computer kan de app gebruiken.

Het handige aan Stretchly is dat de app overal op je computer opduikt in een pop-up als het tijd is om pauze te nemen. Hierdoor wordt je effectief gedwongen om even te stoppen met werken. De app geeft je ook tips over hoe je je pauze het best kunt besteden; bijvoorbeeld wandelen, lezen of stretchen. Het is een flexibele, aanpasbare applicatie die een groot verschil kan maken in je werkdag. Deze app helpt je ongetwijfeld een stuk beter te presteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen