Iconische Marvel-superheld wist 45 jaar geleden tv voorgoed te veranderen

Pop-Culture Sabine Schults 19 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Een man in groene schmink, in een veel te strakke spijkerbroek en een immens slechte pruik… Het klinkt nu niet bepaald als dé ingrediënten voor een iconische serie. Toch is het wel degelijk waar de Marvel-superheld in kwestie ongeveer 45 jaar geleden voor zorgde.

Televisie zoals we het toen kenden, veranderde voorgoed. En dat heeft allemaal te maken met, natuurlijk, de Hulk uit The Incredible Hulk die van 1977 tot 1982 te zien was. Toen was Mark Ruffalo nog niet van de partij. In de serie werd de groene superheld vertolkt door Lou Ferrigno, terwijl Bill Bixby de honneurs waarmaakte als niet Bruce, maar David Banner.

Start van het Marvel-tijdperk

Het was voor het eerst dat een Marvel-superheld zo een volwassen benadering kreeg. In de moderne tijd zou de serie lang geen pluim verdienen, met de gebrekkige special effects en slechte kostuums. Toch was het echt het startschot voor alle Marvel-films en -series waar we de afgelopen jaren van hebben mogen genieten. Dus dankjewel Hulk!

Overigens was het goed mogelijk geweest dat niet de Hulk maar een andere Marvel-superheld er met deze mooie eer vandoor ging. Producent en regisseur Kenneth Johnson kreeg van Universal namelijk de keuze uit de Hulk, Captain America, Ms. Marvel, The Human Torch en The Man from Atlantis.

Waarom is de Hulk eigenlijk groen?

Natuurlijk stond the one and only Marvel-auteur Stan Lee paraat om eventuele ideeën over de serie te bespreken, hoewel hij er niet per se iets over te zeggen had. Johnson gaf het personage de naam David Banner in plaats van Bruce Banner, omdat hij weg wilde blijven van de comics.

Bovendien vond hij dat de Hulk niet groen maar rood moest zijn. Rood is namelijk de kleur van woede. De uitleg van Stan Lee is als volgt: de Hulk was oorspronkelijk grijs in de comics, maar de drukker van de Marvel-comics had moeite om deze kleur op elke pagina hetzelfde te krijgen. Bij groen lukte dit wel, daarom is de Hulk groen. Zo simpel kan het dus zijn!

She-Hulk zorgt voor verwarring: beste of slechtste Marvel-serie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen