Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Wetenschap 2 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Bijzondere bliksem zorgt voor opmerkelijke lichtshow en foto

Bliksem kan behoorlijk beangstigd zijn, maar is tegelijkertijd een prachtig schouwspel. Toch kan het nog bijzonderder in Hawaii.

We hebben allemaal wel eens bliksem gezien. Vaak zijn er wat vertakkingen en zien we een lichte witte/geelachtige bliksemschicht die afdaalt naar het aardoppervlak. Toch kan dit ook plaatsvinden in andere kleuren, al is dat wel zeer zeldzaam. Door middel van een telescoop in Hawaii is een bijzonder exemplaar vastgelegd.

Bijzondere bliksem

Gemini North heeft namelijk een prachtige foto gemaakt van de inslag van rood met rood, blauw en wit licht. Het lijkt wellicht op een gephotoshopte foto van de bliksem, maar het is wel degelijk een echte warneming. Daarop zijn twee fenomenen te zien. Je ziet een rode sprite en een blauwe jet, meldt NoirLab.

Rode sprites en blauwe jets onderscheiden zich natuurlijk door de kleuren, maar er is nog meer. Zo is ook de richting waarin ze toeslaan een uniek kenmerk. Zoals je op de afbeelding kunt zien schieten de rode en blauwe lichten omhoog vanaf de bovenkant van het wolkendek en slaan ze omhoog in plaats van omlaag richting de aarde. Dat is dus anders dan de ‘normale’ bliksem die we kennen. Het is een zeldzame verschijning om vast te leggen op camera en al helemaal vanuit dit perspectief.

Dit moet je zien: de mooiste foto’s van Mars tot nu toe

Een zeldzame foto

De foto van de bliksem is zoals gezegd vastgelegd door de Gemini North-telescoop. Het is onderdeel van de International Gemini Observatory in Maunakea op Hawaii. De Gemini North bevindt zich op een hoogte van 4.200 meter. De telescoop doet niet alleen astronomische waarnemingen maar het heeft ook speciale cloud cams waarmee dit fenomeen is vastgelegd.

Hoewel de foto van de bliksem afkomstig is uit 2017 is die nu pas gepubliceerd. Het is een prachtig schouwspel in ieder geval. Het is echter zeer lastig om dat vast te leggen. Normaal wordt dit vanaf de grond gedaan, maar vanwege de hoogte waarop Gemini North zich bevindt biedt dit een ander perspectief.

Bliksem
Het bijzondere tafereel dat is vastgelegd. (Afbeelding: International Gemini Observatory/NOIRLab)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!