Samsung Galaxy S21 Ultra camera legt het af tegen opvallende concurrent

Smartphones Jeroen Kraak 2 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

De Samsung Galaxy S21 Ultra is het vlaggenschip van de Koreaanse elektronicagigant. Toch scoort de camera minder.

De Samsung Galaxy S21 Ultra is nu een korte tijd uit. Het toestel weet wereldwijd lovende recensies te scoren vanwege het verbeterde design dan haar voorganger. Bovendien is het ook sneller, betrouwbaarder, heeft het een betere batterijduur en betere camera’s dan de S20 Ultra. Tenminste, dat lijkt zo.

de camera’s van de Galaxy S21 Ultra

Toch is er juist wat te doen om de camera’s van de Galaxy S21 Ultra. Met de twee telefotocamera’s van 3x en 10x optische zoom doet het toestel het beter dan de S20 Ultra, maar toch heeft het een lagere DxOMark score voor de camera.

Bij de DxOMark scoorde de Samsung Galaxy S21 Ultra een overall score van 121 punten. Vorig jaar scoorde de Galaxy S20 Ultra 126 punten, wat dus 5 punten meer is.

Als we wat dieper op de score ingaan blijkt dat de Galaxy S21 Ultra 128 punten scoort voor foto, 76 voor zoom en 98 voor video. Bij de S20 Ultra was dit 128 voor foto, 106 punten voor video en 88 voor zoom. Het verschil zit ‘m dus in video en zoom volgens DxOMark.

Het verschil van de score

Maar waar komt dat verschil in score vandaan? Volgens DxOMark ligt het er vooral aan dat er bij foto’s op de Galaxy S21 Ultra meer ruis en artefacts zijn zoals pixellatie en aliasing. Daarnaast scoort ook de zoom minder. Het grote verschil is dat de S20 Ultra een single 5x periscoop zoom camera heeft en de S21 Ultra niet.

Maar ook op het gebied van video scoort het toestel minder. Dat lijkt vooral te liggen aan de videostabilisatie. DxOMark testte alleen de 4K 60fps-modus en niet de 4K 30fps en de 8K 24fps.

Het pijnlijke is dat het vlaggenschip van Samsung het niet alleen aflegt tegen de vorige versie van de telefoon, maar ook tegen modellen van de concurrenten. Zo scoort de Huawei Mate 40 Pro+ 139 punten, de Xiaomi Mi 10 Ultra 133 punten, de Vivo X50 PR+ 131 en de iPhone 12 Pro Max 130.

Wil je weten wat wij van de telefoon vinden? Lees dan onze review.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen