Bitconned: documentaire Bitcoin-oplichter levert Netflix eerste hit 2024 op

Films & Series Jeroen Kraak 3 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Bitcoin en Crypto hebben de grootste aandacht wellicht gehad, maar behoren alles behalve tot het verleden. Netflix laat zien met zijn nieuwste documentaire, Bitconned, zien dat de interesse nog altijd bijzonder groot is.

Netflix trekt de uitstekende lijn van vorig jaar lekker door. Waar het vorige week nog Berlin lanceerde, is het nu tijd voor Bitconned, dat alles te maken heeft met crypto, Bitcoin en oplichting.

In deze nieuwe Netflix-documentaire komen de werelden van crypto, zoals Bitcoin en fraude, samen. Het draait allemaal om Ray Trapani. Een jongen die sinds jonge leeftijd rijk wilde worden en daar alles voor over had.

Netflix duikt in de wereld van crypto

Trapani is mede-oprichter van cryptobedrijf Centra Tech, maar zelfs daarvoor begaf hij zich al op het verkeerde pad. Hij gebruikte een gestolen medicijnenboekje om zo aan medicatie te komen, die hij vervolgens doorverkocht met winst.

Maar zijn ideeën werden steeds groter, is te zien in Bitconned op Netflix. Hij verhuurde dure auto’s aan rijke mensen. Op zich een goed idee, ware het niet dat zijn uitgaven, mede door zijn exorbitante levensstijl, groter waren dan zijn inkomsten. Om dat toch te kunnen bekostigen richtte hij Centra Tech op met een paar vrienden, om in te springen op de populariteit van Bitcoin en andere crypto.

“Crypto was een nog onontdekt terrein, dat niet gereguleerd werd. Je moet er gewoon achter komen hoe die kunt uitbaten”, vertelt hij in de Netflix-documentaire.

Oplichten met Bitcoin

Maar uitbaten en oplichten zijn twee verschillende zaken. De groep onder leiding van Trapani richtte een eigen soort Bitcoin op: de Centra. Daarnaast kwam het ook met een speciale debetkaart waarmee geclaimd werd dat je daarmee met crypto kon betalen. Dat zou kunnen via het netwerk van Visa. Allemaal gebakken lucht bleek later.

Achter het bedrijf zou een managementteam zitten met ervaring in de financiële en zakelijke wereld. Ook dat bleek allemaal onzin, aangezien het gewoon Trapani en zijn vrienden waren, vertelt een journalist die onderzoek ernaar deed in Bitconned op Netflix.

Tijdens een rechtszaak in 2018 kwamen de ware bedoelingen van Trapani en zijn vrienden aan het licht. De groep maakte een vals document en valse inloggegevens om Centra op een cryptobeurs te vermelden om zo geloofwaardig over te komen.

Wil je meer weten over dit verhaal vol bluf en bedrog? Dan kan je Bitconned vanaf nu op Netflix zien. De documentaire over deze Bitcoin/crypto-oplichters duurt zo’n anderhalf uur en staat nu in zijn geheel op de streamingdienst.

Avatar: The Last Airbender kan de Netflix-serie van 2024 worden en dit is waarom

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen