Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 12 jul 2021

Black Widow zorgt voor recordomzet op Disney+

Black Widow staat sinds dit weekend op Disney+. De Marvel-film weet goed te scoren op het platform. Toch is dat mogelijk goed en slecht nieuws voor jou.

Eindelijk is Black Widow te zien. De film was meer dan een jaar uitgesteld door Disney vanwege het coronavirus. Dat zorgde voor kopzorgen bij Marvel, want deze titel was de laatste van Phase 3. Met de verschillende Marvel-series op Disney+ was al een begin gemaakt met Phase 4. Uiteindelijk kon de film wat later alsnog worden ingepast.

Black Widow scoort goed op Disney+

Black Widow is via Disney+ te zien met VIP-toegang. Dat betekent dat kijkers naast een abonnement op de streamingdienst 21,99 euro moeten betalen om toegang te hebben tot de film. Na drie maanden komt de film dan gratis op het platform voor alle andere abonnees die niet apart betalen voor toeging.

Volgens het Amerikaanse Deadline bracht de verkoopt via VIP-toegang in het eerste weekend 60 miljoen dollar op, wat een record voor het platform is. Daarmee staat die inkomstenbron niet ver achter de traditionele manieren van verkoop, want in de bioscopen in de Verenigde Staten bracht de film 80 miljoen dollar op en via de internationale filmtheaters 78 miljoen.

Black Widow: alles wat je moet weten over de (gratis) release op Disney+

VIP-toegang als noodzaak

Disney. Begon VIP-toegang vanwege de coronacrisis. De filmstudio zat zo lang in zijn maag met Mulan, dat het zocht naar een andere manier om de film uit te brengen. Nu bioscopen wereldwijd weer opengaan laat Black Widow zien dat mensen nog steeds bereid zijn om extra te betalen voor film om ‘m thuis te kijken. Dat zet het bedrijf mogelijk aan het denken.

De volgende Marvel-titel: Shang-Chi komt wel eerst exclusief in de bioscoop, al heeft Disney de voorwaarden voor de filmtheaters wel veranderd. Het bedrijf heeft de exclusieve tijd verkort naar 45 dagen, waarnaar het dus naar Disney+ kan komen.

Overigens is Disney, niet de enige partij die de bioscooptijd heeft ingekort. Ook Warner Bros. brengt in 2021 alle films tegelijkertijd naar streamingdienst HBO Max. Overigens hoeft er bij die dienst niet te worden bijbetaald voor een nieuwe films.

Wat betekent het voor de toekomst?

Het succes van VIP-toegang zoals bij Black Widow kan zowel voor- als nadelen hebben in de toekomst. Het nadeel is dat Disney dit mogelijk als nieuw apart verdienmodel gaat zien. Hierdoor kan het nog meer films via deze manier verkopen, waardoor je dus zal moeten bijbetalen. In het ergste geval kan het wellicht gaan kiezen voor alleen VIP-toegang of exclusieve series tegen betaling laten zien. Het voordeel is echter dat je gewoon lekker thuis op de bank een nieuwe film kan kijken en niet meer naar de bioscoop hoeft. Maar zeg nu zelf: niets is toch beter om een goede actiefilm gewoon te zien in de bioscoop?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Black Widow zorgt voor recordomzet op Disney+
Sluiten