Het bloedrode licht in de lucht dat Scandinavië in z’n greep houdt

Wetenschap Jeroen Kraak 5 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Scandinavië is natuurlijk the place to be om het Noorderlicht te zien, dus je zou zeggen dat ze wel wat gewend zijn qua spektakels in de lucht. Toch is nu een rood licht in de lucht het gesprek van de dag daar. Wat is het?

Je kent Denemarken waarschijnlijk maar al te goed, vooral als je met je blote voet op een LEGO-blokje stapt. Gelukkig leidt dat niet naar een bloeding, maar hoogstens een blauwe plek. Wat wel bloedrood is, is een bijzonder fenomeen in de lucht.

Rood licht in de lucht in Scandinavië

En nee dat is geen liefde, maar een bijzonder rood licht. Dit was het best te zien in het Deense Møns Klint (niet te verwarren met onze Dennis), maar ook een groot gedeelte van Scandinavië kon meegenieten. Ruslan Merzlyakov maakte er bijzondere foto’s van.

Het is natuurlijk een prachtig gezicht, maar de grote vraag is nu wat Scandinavië precies kon zien. Volgens Spaceweather ging het over een stabiele aurorale rode boog, ook wel een SAR genoemd.

Nu wordt het wat ingewikkelder, want hoewel het woord aurora in de naam zit, is het er geen. Het heeft dus niets te maken met het Noorderlicht (Aurora Borealis).

In plaats daarvan wordt het licht uitgezonden door zuurstofmoleculen in de bovenste atmosfeer die oververhit zijn geraakt door het ringstroomsysteem van de aarde. Dat laatste is een enorme lus van elektrische stroom die onze planeet omringt.

Toeval

Deze SAR viel samen met de krachtigste geomagnetische storm die de aarde de afgelopen zes jaar trof. Dit kwam door een gigantische hoeveelheid plasma en magnetisch veld dat de zon uitstootte.

SAR’s komen vrij vaak voor, maar meestal zien we deze niet omdat onze ogen daar te zwak voor zijn. Door de geomagnetische storm waren er echter andere omstandigheden waardoor dit fenomeen alsnog was te zien.

Dit is overigens niet het enige bijzondere gekleurde licht dat recent te zien was. Zo was er ook een gekleurd licht te zien in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Deze had echter een andere oorzaak.

Houston, we have a poopy problem: stijlvolle NASA-pakken hebben een nadeel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen