Nickelback kan zomaar de reden zijn dat er leven op de aarde is

Ruimtevaart Sam Dille 17 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

We zijn misschien wel een stapje dichter bij het ontrafelen van de oorzaak van het leven op aarde. Onderzoekers van The City College of New York hebben een mogelijke kandidaat gevonden, die al het leven op aarde is begonnen. En dat heeft alles te maken met Nickelback.

We hebben het helaas niet over de band, maar een substantie die dezelfde naam heeft. De groep onderzoekers zijn ervan overtuigd dat Nickelback een paar chemische reacties op gang heeft gebracht die de aarde voor altijd hebben veranderd.

Nickelback: het begin van leven op aarde?

De Wetenschappers geloven dat er ergens tussen 3,5 en 3,8 miljard jaar geleden een omslagpunt was. Iets dat de verandering van niet levende moleculen, naar levende, biologische systemen op gang bracht. Deze verandering werd aangewakkerd door een paar kleine stoffen, die voorlopers eiwitten lijken te zijn.

Die ‘pionierspeptiden’ hebben de eerste belangrijke stappen uitgevoerd naar het leven dat we vandaag de dag kennen. En de naam van die peptiden is dus… Nickelback!

Nickelback is een peptide. Dit is een klein molecuul dat verbonden is met ongeveer dertien aminozuren. De magie ontstaat als twee nikkelionen zich binden aan een peptide. De nikkelionen zijn namelijk een soort katalysatoren. Als ze zich verbinden aan het peptide, kan het in een snel tempo waterstofgas produceren.

Dit is nou precies een belangrijke energiebron voor levende moleculen en cellen. Nickelback was in overvloed te vinden op de oeraarde, dus het is zeker geen gek idee dat twee nikkelionen zich spontaan aan een peptide zouden hebben gehecht.

Aarde
De Aarde. (Afbeelding: Pexels/Pixabay)

Ook de sleutel naar buitenaards leven

Het interessante is dat deze theorie ook van toepassing kan zijn op andere planeten. De wetenschappers die deze studie uitvoeren, maken deel uit van een team van NASA’s Evolution of Nanomachines in Geospheres and Microbial Ancestors (ENIGMA).

Ze bestuderen hoe eiwitten hebben geleid tot het ontstaan van levende processen op aarde. Een deel van dit onderzoek is gericht op waar we op moeten letten in de zoektocht naar buitenaards leven. Peptiden zoals Nickelback worden toegevoegd aan de lijst.

Planeet X: verborgen gevaar in ons zonnestelsel bedreigt het leven op aarde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen