TikTok verdwijnt mogelijk dankzij de VS en VK, maar waarom precies?

Apps Dunke van Boekel 17 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

De giga-populaire social media-app TikTok van ByteDance ligt weer eens hevig onder vuur. Zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk hebben recentelijk regels ingevoerd die TikTok belemmeren, maar er zit wellicht zelfs een geheel verbod aan te komen.

TikTok is al jaren een van de meest populaire platformen voor het delen van content. Het concept van een oneindige hoeveelheid korte filmpjes die ook nog eens vrij makkelijk te monteren zijn, bleek gewoon ontzettend goed te werken (zelfs Spotify speelt nu leentjebuur van de app).

VS zegt tegen TikTok: verkopen of opsodemieteren

De Verenigde Staten hebben een probleem met hoe de app de nationale veiligheid bedreigt. TikTok wordt uitgegeven door het Chinese bedrijf ByteDance. Hoewel het aandeel van de Chinese overheid in het bedrijf maar een procent bedraagt, zit er wel een overheids-afgevaardigde van China in een van de drie directiestoelen.

De Verenigde Staten worden daar nerveus van en heeft recentelijk dan ook TikTok verbannen op apparaten van de overheid. Het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Europese Unie hebben deze regel nu ook ingesteld. Nu gaat de VS een stapje verder door te eisen dat ByteDance TikTok verkoopt.

Waarom is Amerika zo bang voor TikTok?

De angst vanuit de VS voor TikTok komt dus voort uit de informatie die China via de app kan verzamelen. De Chinese overheid heeft door strenge censuur al een aparte TikTok-achtige app in het eigen land, ook ontwikkeld door ByteDance.

Maar waarom is deze reactie er dan niet bij een platform als Facebook of Twitter? Nou, dat zijn Amerikaanse bedrijven die data van gebruikers verkopen aan andere bedrijven en adverteerders.

TikTok op je smartphone, VS, ByteDance
TikTok op je iPhone (Afbeelding: Unsplash)

ByteDance is dus een Chinees bedrijf waarmee de Chinese overheid volgens FBI-topman Christopher Wray toegang kan krijgen tot gevoelige data, of invloed kan uitoefenen op Amerikaanse zaken. De app zou daardoor een risico zijn voor de nationale veiligheid.

Hoe reageert ByteDance?

Op basis van deze angsten heeft de VS dus geëist dat ByteDance TikTok verkoopt. De Biden-Administration voerde al een tijd lang gesprekken met het bedrijf om de veiligheid van de data te waarborgen, maar daar lijkt niks uit gekomen te zijn.

Volgens een woordvoerder van TikTok zou het verkopen van de app niks veranderen aan de datastroming en wie daar toegang toe heeft. Het bedrijf zou al bezig zijn met het verplaatsen van alle Amerikaanse data naar de VS. Wat Amerika nu gaat doen is niet bekend. Het land heeft verder geen commentaar geleverd.

De kans is aanwezig dat andere landen de VS zullen volgen. Zeker gezien de app dus op meerdere plekken verboden is op overheidsapparaten.

TikTok en Instagram vol nepnieuws, maar waarom delen mensen het zo graag?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen