Waarom je beter geen Blu-rays op je PlayStation 5 kunt afspelen

Films & Series Jeroen Kraak 14 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

De PlayStation 5 staat bij de meeste mensen in huis om games te spelen. Nee, het is niet het WK Open Deur Intrappen, maar een verwijzing naar de vele andere mogelijkheden die je met de console hebt. Zo kun je het gebruiken als streaming-apparaat of een Blue-ray-speler. Of je dat laatste echter moet doen gaat WANT-redacteur Jeroen je overigens uitleggen.

Heb je een PlayStation 5, dan willen we je eerst feliciteren. Je bent nog steeds een van de weinigen die de DualSense-controller in de handen kan nemen. De console is nog steeds amper leverbaar en veel mensen zijn dus nog steeds op zoek naar een exemplaar. Als je ‘m hebt kun je natuurlijk gamen, maar je kunt het apparaat ook gebruiken om te streamen en Blu-ray af te spelen. Al is dat laatste niet echt aan te raden.

Films en series op je PlayStation 5

Als je veel films en series kijkt, doe je dat waarschijnlijk via een streamingdienst. Binnen een paar klikken open je Netflix of Disney+ en start je Stranger Things of The Mandalorian op. Toch is dat een beetje vloeken in de kerk voor echte filmfans. Zij houden het liefst hun eigen collecties bij met Blu-rays en dvd’s. Zo zijn ze niet afhankelijk van de grillen van streamingdiensten en kunnen ze hun favoriete film kijken wanneer ze maar willen. Al is de PlayStation 5 er niet het meest ideale apparaat voor.

Als je een echte filmliefhebber bent, kun je beter een echte Blu-ray-speler in huis halen. De PlayStation 5 doet het zeker niet slecht, maar een echte speler geeft een betere kwaliteit. Zo ondersteunt de PS5 geen Dolby Vision HDR. Daarnaast biedt de PS5 ook geen ondersteuning voor 3D Blu-rays, als je die al hebt.

PlayStation en Xbox-gamers ontdaan door effectieve batterij-tip controllers
PlayStation 5 controller (Afbeelding: Kamil S / Unsplash)

Beter geluid?

Dolby Atmos doet het wel, maar het werkt zeer omslachtig. Je moet echt de instellingen van je apparaat uitpluizen om het geluid precies goed te krijgen. Hiervoor ben je afhankelijk van een televisie die het ondersteunt.

Qua geluid is het wellicht ook handiger om een ander apparaat te nemen. Zo hebben duurdere Blu-ray-spelers meerdere uitgangen voor audio en HDMI, waarbij dit bij de PlayStation 5 toch wat beperkter is. Goed, dat is dan wel voor de echte filmfans die het perfecte beeld en geluid willen hebben.

Kracht vs. souplesse

Ook aan de binnenkant heeft een duurdere Blu-ray-speler meer te bieden dan een PlayStation 5. De console is enorm krachtig en vooral ontwikkeld om goed te kunnen gamen. Bij een speler is al die kracht niet nodig. Daar hebben gebruikers meer aan speciale chips die ontworpen zijn voor het afspelen van Blu-rays. Hierdoor krijg je ondanks een minder krachtige processor toch beter beeld.

Wellicht mis je bij een PlayStation 5 ook een handige afstandsbediening. Een controller is misschien toch net wat omslachtiger om het menu te besturen. Gelukkig zijn er gewoon afstandsbedieningen verkrijgbaar, dus daar zit verder niet echt een verschil in.

De bizarre plot holes die Marvel nooit heeft gefixt
Angry Stark (Afbeelding: Marvel Studios)

Wanneer je geen PlayStation 5 moet gebruiken

Er zijn dus wel degelijk wat verschillen tussen een core Blu-ray-speler en een PlayStation 5. Toch zul je echt weinig verschil merken als je een gemiddelde televisie hebt en niet een echte filmnerd bent. Als je ‘m toch al hebt te staan om te gamen, dan hoef je niet te investeren in een nieuwe speler. Je kunt dat geld beter bewaren om je tv te upgraden of een goede soundbar/geluidssysteem te kopen.

Hoe jij de perfecte soundbar voor jouw woning kunt vinden

Heb je thuis echter een hele thuisbioscoop neergezet om films in de beste kwaliteit te zien. Dan kun je die PlayStation 5 beter laten staan. Dan zul je wel echt verschil zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen