Hoe jij de perfecte soundbar voor jouw woning kunt vinden

Audio Sam Dille 16 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Stel je voor: je hebt geen budget om een nieuwe tv te kopen, of om de audio van je tv te verbeteren. Je beste en meest betaalbare optie in dit scenario is een soundbar, maar waar moet je beginnen? Lees hier alles wat je moet weten bij het aanschaffen van een soundbar.

Een soundbar is een balkvormig geluidsysteem dat ontworpen is om het geluid van televisies te verbeteren. Het apparaat bestaat uit meerdere luidsprekers die de tv-audio naar een hoger niveau tillen. Moderne soundbars zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en prijzen. Het is daarom vaak even zoeken naar het perfecte model.

Waarom heb je een soundbar nodig?

Soundbars zijn een ideale eerste stap in home cinema-audio. Ze zijn namelijk lekker compact, makkelijk in te stellen en klinken een stuk beter dan de meeste ingebouwde tv-speakers. De kwaliteit die je van het apparaat krijgt varieert van basisverbeteringen aan de bas tot kamervullende home cinema-audio. Ongeacht welke versie het best bij je past, een soundbar is een eenvoudige manier om meer uit je kijkervaring te halen.

De juiste maat vinden

Soundbars worden ingedeeld op basis van het aantal ingebouwde hoge tonen, bas en hoogtekanalen. Een kanaal is in dit geval het gebied op de speaker dat de audio uitzendt. Een 2.1-systeem heeft bijvoorbeeld twee luidsprekers en een speciale subwoofer. Een 5.1-systeem heeft daarentegen vijf luidsprekers en subwoofer.

soundbar tips
Jouw ideale soundbar? (Afbeelding: Samsung)

Soundbars hebben meestal drie kanalen aan de voorkant (links, midden, rechts) en worden geleverd met een subwoofer. Dit is een 3.1-systeem. Het belangrijkste kanaal is de middelste, omdat tv- en film-mixers hier de meeste audiofragmenten naar verplaatsen. Hoe meer kanalen je aanschaft, hoe groter het systeem uitvalt. Het is hierbij vooral belangrijk dat het model dat je koopt op je mediaconsole past. Je moet aan het begin dus even passen en meten, maar je krijgt er heel veel voor terug!

Heb je een subwoofer nodig?

Een subwoofer is een heel fijne toevoeging. Dit komt doordat de subwoofer gespecialiseerd is in het uitzenden van lage (bas)tonen. Een woofer geeft je geluid dus een extra dimensie. Wij raden je daarom aan een soundbar te kopen die wordt geleverd met subwoofer. Als deze te duur zijn, kun je ervoor kiezen om een externe subwoofer aan te schaffen. Je moet er wel wat ruimte voor vrijmaken, want de subwoofer is redelijk groot voor een speaker.

Je leert alles over de subwoofer in deze video voor beginners

De soundbar aansluiten

De meeste moderne modellen maken gebruik van HDMI ARC (Audio Return Channel). Hierdoor kun je de speaker makkelijk via een enkele HDMI-kabel aansluiten. Zodra de soundbar verbinding maakt met de tv, kun je het volume bedienen met de tv-afstandsbediening. Sommige modellen bieden ook Bluetooth-verbinding.

Hoe zit het met Surround Sound?

Surround Sound is eigenlijk precies wat je denkt dat het is. Je omringt jezelf met geluid via speciale luidsprekers die in je kamer verspreid staan. Op die manier speelt het geluid om je heen af. Soundbars hebben vaak digitaal surroundgeluid, maar dit dekt niet helemaal dezelfde lading als verspreide speakers. Sommige modellen worden geleverd met Surround Speakers, maar je kunt deze ook zelf kopen.

Surround Sound
Zo werkt Surround Sound. (Afbeelding: Sony)

Hoeveel geld ben je kwijt aan een soundbar?

Soundbars kun je kopen vanaf ongeveer 90 euro. Dit zijn kleine modellen met een betere kwaliteit dan tv-speakers. Ze zijn een geweldige optie als je budget krap is, maar het geluid is nog niet heel bijzonder. Bij 100 tot 400 euro heb je al een kwalitatieve non-Surround speaker. Er zijn een paar Surround modellen in deze prijsklasse te vinden, maar de kwaliteit hiervan is niet bijzonder. In deze klasse verschilt het per model of er een subwoofer inbegrepen is of niet.

Tussen de 400 en 1000 euro vind je hoogwaardige Surround soundbars met echte satelliet luidsprekers. Geef je meer dan 1000 euro uit dan zit je ongetwijfeld in de A-klasse. Deze modellen zijn vergelijkbaar met home cinema-systemen. De duurste soundbars zijn wel erg groot, dus je moet er wel de ruimte voor hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen