Deadliest Catch: zo veel verdienen de zeemannen en kapiteins

Films & Series Jeroen Kraak 16 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Deadliest Catch is een van de populairste series op Discovery. Het leven op zee ziet er spectaculair uit en is tegelijkertijd levensgevaarlijk. Is het geld wat ze verdienen het waard om hun leven te riskeren?

Al jaren is Deadliest Catch vaste prik op Discovery. Het is misschien niet een programma waar je vooraf de wekker voor zet maar wel een serie waar je eventjes bij blijft hangen. Het programma draait om verschillende vissers in het noorden van Alaska. Zij proberen de dure koningskrab te vangen die veel geld kunnen opleveren.

Deadliest Catch op Discovery

Deadliest Catch gaat echter niet alleen over het vangen van krabben op de Beringzee. Ook het leven op zee en de gevaarlijke omstandigheden staan centraal. Zo zien we regelmatig zwaar weer en flinke ruzies aan boord.

Deadliest Catch Captain Keith Colburn: “It’s a shitty job, maar dít wil ik niet missen”

Natuurlijk loopt de bemanning het meest risico tijdens Deadliest Catch. De crew verdient een salaris tussen de 15.000 en 50.000 dollar per seizoen. Die prijzen kunnen overigens verschillen, want niet elk seizoen is even lang. Het ligt aan de quota die gesteld worden door de overheid. De langste seizoenen duren meestal rond de vier weken. Het gehele krabseizoen waarin verschillende soorten worden gevangen bestaat dan weer in z’n totaal uit zo’n drie maanden.

De deckhands, zoals ze heten, kunnen dus flink wat geld verdienen. Kapitein Kenny Ribka uit Deadliest Catch vertelt in de video van People dat zijn bemanning zo’n 30.000 dollar krijgt voor zes weken werk. Vaak is dat een percentage van de totale opbrengst van de vangst.

Discovery Deadliest Catch
Het leven op een vissersboot is niet altijd een pretje. (Afbeelding: Discovery)

Zoveel geld verdienen de kapiteins

Kenny zelf verdient natuurlijk veel meer aan het vissen. In hetzelfde interview vertelt hij dat hij per jaar zo’n 150.000 tot 170.000 dollar binnen hengelt. Toch ligt het maar net aan de kapitein en zijn of haar schip. De een is natuurlijk groter dan de ander. Zo verdient de bekendste kapitein uit Deadliest Catch, Sig Hansen, tussen de 500.000 en 1.000.000 dollar per jaar volgens Tuko, al lijkt dat dus een vrij ruime schatting te zijn. Overigens kan de boot ook gebruikt worden buiten het seizoen om op andere dieren te vissen, waardoor nog meer te verdienen is.

Natuurlijk verdienen de kapiteins niet alleen geld met het vangen van vis. Meedoen aan Deadliest Catch levert ook genoeg geld op. De kapiteins zouden volgens Pontoonopedia tussen de 25.000 en 50.000 dollar per aflevering krijgen van Discovery.

Discovery Deadliest Catch
Krab! (Afbeelding: Discovery)

Toch nemen de kapiteins een behoorlijk risico. Ze kunnen ook verliezen lijden in een slecht jaar. Regelmatig vergaan er zelfs schepen in stormen en dan zijn ze al hun geld kwijt. Zeker als je bedenkt dat een krabboot tot 5 miljoen dollar kan kosten. De schepen die je in The Deadliest Catch ziet, zijn vaak ouder. Toch hebben deze een waarde van 2 tot 3 miljoen dollar.

Deadliest Catch zie je op streamingdienst Discovery+.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen