Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 6 jun 2021
Leestijd: 6 minuten

Deadliest Catch Captain Keith Colburn: “It’s a shitty job, maar dít wil ik niet missen”

Het nieuwe seizoen van Deadliest Catch is in volle gang. Wij spreken met een van de hoofdrolspelers: Captain Keith Colburn.

Deadliest Catch is inmiddels al bezig aan haar vijftiende jaar. De reality-serie over de krabvissers op de Beringzee bij Alaska is nog steeds hartstikke populair. Een van de hoofdrolspelers in de Discovery-serie is Keith Colburn. De kapitein ging als een van de eerste met niets naar Alaska en is tig jaar later eigenaar van een van de grootste schepen: de Wizard.

COVID-19

Wij spreken Captain Keith terwijl hij thuis zit in Seattle. Normaal is hij drie of vier maanden per jaar in Alaska op zoek naar de koningskrab. Vissen kan hij nu even niet, omdat hij nog steeds kampt met de gevolgen van het coronavirus. In de kamer staat nog een zuurstofmachine met een plastic slangetje dat hij nog regelmatig moet aanbrengen in zijn neus.

Via zijn social media liet hij al zijn volgers zien hoe erg hij eraantoe was. Hij vond het belangrijk om te laten zien dat het zeker geen grapje was. “Het was zwaar en ik heb geluk dat ik het nog kan navertellen. Het is echt geen pretje, laat je gewoon vaccineren!” Gelukkig gaat het nu weer beter met de kapitein, hoewel hij nog steeds niet 100 procent de oude is.

Een raar seizoen van Deadliest Catch

Dit seizoen was anders dan alle andere vanwege COVID-19. De schippers zaten in quarantaine en mochten niet van de boot af. “Het was vooral erg raar,” vertelt Keith. “Eigenlijk zaten we op de meest veilige plaats die er was: een boot in the middle of nowhere,” grapt de kapitein die later alsnog met het virus te maken kreeg.

Ondanks corona, kwam er nog een gevaar dat we maar al te goed kennen uit de andere seizoenen van Deadliest Catch: de zee. Een enorme golf nam De Wizard flink te grazen, waardoor het iconische schip beschadigd werd. “In de stuurkamer stond zestig centimeter water wat 90 procent van de elektriciteit heeft beschadigd, dus we zijn flink bezig met herstel.” Het schip ligt nu dan ook aan de kade waar de broer van Keith alles overziet.

The Wizzard is natuurlijk een oud schip en dat krijgt Captain Keith dan ook vaak te horen. “Hij is ouder dan jij en ik. Hij stamt uit 1945, maar toen bouwden ze schepen zoals het hoorde! De Wizard is zo ontzettend sterk. Alles is dikker dan bij de boten van nu zoals het staal en andere materialen. Natuurlijk moet je het wel goed onderhouden anders heb je er niets aan.”

Een heftigere Beringzee dan ooit

In het nieuwe seizoen van Deadliest Catch zien we Keith Colburn ook weer aan het werk. “Het was voor het eerst dat mijn broer niet meeging, dus het is de makkelijkste trip ooit geweest,” lacht de kapitein. “Nee hoor, ik miste hem echt.” Hij gaat verder: “Om eerlijk te zijn was het vrij heftig. We hadden kleine quota en veel slecht weer. Normaal maken producers het erger dan dat het is met ‘slechtste weer’ en ‘hoogste golf’, maar dit seizoen was het echt zo!” De Wizard ging van de ene storm naar de andere. Keith kan zelfs niet meer herinneren hoeveel het er waren.

De serie heet natuurlijk niet voor niets Deadliest Catch. De jacht naar vis kan dodelijk zijn. In bijna elk seizoen zien we dan ook dat een boot zinkt of er iemand overboord slaat. Vele vissers hebben dan ook hun leven gelaten op de woeste Beringzee. Ondanks dat Captain Keith de schaapjes op het droge heeft, denkt hij niet aan stoppen.

Captain Keith wil niet stoppen met de Deadliest Catch

“Vissers op mijn leeftijd switchen meestal naar het land en managen vanaf daar hun boot. Mijn probleem is dat als ik alles achter me laat, ik iets prachtig mis: de nachten op zee onder de sterrenhemel. Als ik dan naar boven kijk en de golven onder me voel kun je mij niet vertellen dat er iets mooiers bestaat.” Maar ook de slechtste momenten zijn bijzonder voor de Deadliest Catch-kapitein. “Zelfs het vechten met je schip door de meest heftige storm heeft iets moois. Daar hou ik van. Ik ben gek op adrenaline.”

Maar die heftige stormen lopen zoals gezegd soms slecht af voor sommige vissers in Deadliest Catch. Dat blijft pijn doen voor Keith Colburn. “Ik werk er nu zo lang dat ik alle kapiteins ken. Als je een boot en de bemanning verliest, is het alsof je afscheid moet nemen van een familielid. Je gaat door fases als ontkenning, woede en vraagt je af wat jij had kunnen doen.” De kapiteins praten er ook onderling over. “Laatst was ik aan het golven met een vriend waarmee ik 32 jaar geleden heb samengewerkt en hadden we het erover. We hebben meer vrienden verloren op de Beringszee dan dat we nu overhebben. It’s a shitty job! Sorry voor mijn taalgebruik.”

Om alles veilig te laten verlopen is een goede bemanning belangrijk. “Sommigen komen hier alleen aan met een rugzak, maar de meeste groeien bij mij door van groentje tot de positie die ze nu hebben. We hebben dus niet veel rotatie van mensen die op 20 boten hebben gewerkt. Zulke mensen wil ik niet. Mijn boot is een familie.”

Deadliest Catch Wizard Captain Keith Colburn
De Wizard op zee. (Afbeelding: Discovery)

Een klootzak of familieman?

Bij Deadliest Catch zien we ook regelmatig een kapitein helemaal uit zijn plaat gaan. Dat gebeurt ook wel eens bij Captain Keith: “Mensen denken misschien dat ik een klootzak ben, maar je moet het anders zien. Als ik iemand aanneem en hij doet zijn werk niet of leidt de andere vissers af, brengt hij zijn collega’s in gevaar. Als je me boos ziet is het niet omdat iemand iets wel of niet doet, maar het is omdat iemand een gevaarlijke situatie veroorzaakt.

Het filmen van zijn werk is dan ook erg lastig. “Van mijn bemanning weet ik waar ze gaan en staan, maar van cameramensen weet ik dat niet. Zij zoeken natuurlijk het beste shot. Soms is het moeilijk om ze in de gaten te houden, want je wil niet dat ze iets overkomt.”

Toch is die af-en-toe boze kapitein geliefd bij zijn bemanning. Ze werken al jaren met hem en lopen met hem weg. “Ze snappen dat ik alles doe om ze veilig thuis te krijgen en ze tegelijkertijd een goede boterham wil bezorgen. Ik heb acht man op de boot en dus ook acht families waarvoor ik wil zorgen. Ik moet ze echter ook pushen en ik ben van ze afhankelijk. Ze moeten beter dan wie dan ook. Ik kan echt niet zonder ze.”

Deadliest Catch is elke woensdag om 20:30 uur te zien op Discovery. De afleveringen kunnen 7 dagen van te voren worden bekeken via streamingdienst Discovery+, evenals eerdere seizoenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!