Elektrische fiets: komt er binnenkort een helmplicht voor e-bikes?

Elektrische fietsen Thomas Aalderink 7 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

De zomer is begonnen en we trekken er weer massaal op uit. Dat doen we steeds vaker op de elektrische fiets. Een e-bike is het ideale vervoersmiddel om in Nederland mee op pad te gaan. Je kunt er snel en zonder al te veel moeite grote afstanden mee afleggen. En daarnaast geniet je ook nog eens van de wind die door je haren wappert. Nog wel, want een helmplicht gaat dat laatste mogelijk verpesten.

De discussie over of een helm verplicht moet worden op een elektrische fiets loopt al jaren. Sinds de eerste e-bike wiel aan de grond zette, gaat het al over veiligheid. Inmiddels zijn we vele discussies verder en zijn er al wat dingen veranderd. Zo is er al wel een helmplicht voor speed pedelecs. Dit zijn elektrische fietsen die met behulp van trapondersteuning snelheden van 45 km/u kunnen halen.

Snorfietsers moeten een helm op

Tot nu toe wist de gewone elektrische fiets (met trapondersteuning tot 25 km/u) de dans te ontspringen. Er is echter een goede kans dat dit gaat veranderen. Op dit moment kunnen we de regels die voor e-bikes gelden het beste vergelijken met twee andere gemotoriseerde tweewielers: de bromfiets en de snorfiets.

Elektrische fiets telt als goede workout (en dit onderzoek is het bewijs)

Op dit moment geldt er alleen een helmplicht voor de bromfiets. Dit zijn brommers en scooters die 45 km/u kunnen. Op een snorfiets (met een maximumsnelheid van 25 km/u) hoef je geen helm te dragen. De regels die voor elektrische fietsen gelden, zijn hiervan afgeleid. Een speed pedelec kan 45 km/u dus daar geldt een helmplicht. Een gewone elektrische fiets gaat net zo hard als een snorfiets, en dus is een helm niet nodig.

Helmplicht voor elektrische fiets

Dat laatste gaat nu veranderen. Het kabinet heeft recentelijk besloten dat er een helmplicht komt voor snorfietsers. Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om een helm te dragen. In Amsterdam is dit twee maanden geleden zelfs al doorgevoerd. Het kabinet wil hiermee het aantal verkeersdoden en -gewonden onder snorfietsers omlaag brengen.

elektrische fiets Helm Thousand
Gelukkig zijn er ook stijlvolle helmen (Afbeelding: Thousand)

Maar wat betekent dat voor elektrische fietsen? Op dit moment nog niks, maar het is aannemelijk dat er in de toekomst wel een helmplicht gaat komen. Met een e-bike zit je in no-time op 25 km/u én kun je met wat extra spierkracht zelfs nog harder. Wie zich een beetje inspant kan de 30 km/u zeker halen. Dat is dus harder dan een snorfiets, en toch hoef je geen helm te dragen.

E-bikes zorgen voor zwaardere ongelukken

Daarnaast heb je een rijbewijs nodig om op een snorfiets te mogen rijden. Je moet dus kunnen bewijzen dat je de verkeersregels kent, maar voor een elektrische fiets geldt dat niet. Iedereen kan een e-bike kopen en met 25 km/u door de straten racen. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Volgens sommige onderzoeken is de kans op een dodelijk ongeval tot wel drie keer hoger op een elektrische fiets.

Tussen 2009 en 2019 is het aantal fietsers dat na een ongeluk met ernstig letsel op de spoedeisende hulp terecht kwam met 31% gestegen. Die toename komt door meer afleiding (muziek), maar ook door elektrische fietsen. Met name ouderen lopen vaker zware verwondingen op.

Met een helm op je elektrische fiets

Om die reden zijn er steeds meer partijen die strijden voor een helmplicht voor elektrische fietsen. Het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving hebben vorig jaar onderzoek gedaan en kwamen tot de conclusie dat een helm jaarlijks 45 doden en 4500 gewonden kan schelen. Daarbij gaven ze dus het advies dat het verstandig is om een helmplicht in te voeren. Veel artsen en neurologen steunen dit plan.

Elektrische fiets: 5 goede en veilige helmen van dit moment

De roep is om een helmplicht voor elektrische fietsen is er dus al, en wordt alleen maar groter. Daarnaast begint, met de invoering van een helmplicht voor snorfietsen, ook de wet steeds meer richting een algehele helmplicht te bewegen. Het zal waarschijnlijk niet op korte termijn gaan gebeuren, maar het lijkt een kwestie van tijd tot er een helmplicht komt voor elektrische fietsen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen