Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Elektrische fietsen 5 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Elektrische fiets telt als goede workout (en dit onderzoek is het bewijs)

Fit worden met een elektrische fiets; niet iedereen gelooft dat het kan. Hoe werk je jezelf immers in het zweet op een fiets die al het zware werk voor je doet? De afgelopen jaren verschenen er verschillende wetenschappelijke onderzoeken die bewijzen dat e-bikes wel degelijk een goede workout bieden. Zo ook een nieuw opvallend onderzoek van de Miami University.

Fietsen op een e-bike kan voordelen hebben voor onze fysieke en mentale gezondheid. Dat staat buiten kijf. Of de inspanning die men levert tijdens het fietsen op een elektrische fiets ook meetelt als een workout is een andere vraag. Onderzoekers van de Miami University zochten antwoord op dit specifieke vraagstuk. Hiervoor onderwierpen ze de ‘gewone’ fiets en een e-bike aan dezelfde testrit.

De elektrische fiets in een experiment

Niet iedere beweging die je maakt mag je, volgens de wetenschap, een ‘fysieke activiteit’ noemen. Er bestaan namelijk bepaalde wetenschappelijk vastgelegde richtlijnen die beschrijven welke gezondheidsvoordelen samenhangen met fysieke activiteit. Deze gezondheidsvoordelen zijn zogenaamde ‘cardiometabole reacties’ en hebben te maken met onze hartslag, zuurstofopname, inspanning, en mentale houding. Gaat je hart significant harder kloppen, pompt je bloed sneller rond en lever je een bepaalde mate van inspanning? Gefeliciteerd: je levert ‘officieel’ een fysieke activiteit.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Voor het recente onderzoek van de Miami University fietsten proefpersonen een kleine vijf kilometer (3 mijl) in twee verschillende versnellingen, zowel op een ‘gewone’ fiets als op een elektrische fiets. Vervolgens werden de eerder genoemde cardiometabole reacties en de mentale houding van de proefpersonen op ‘gewone’ fietsen en op e-bikes met elkaar vergeleken. De proefpersonen fietsten het stuk dus zowel op een fiets zonder- als een fiets met motor.

De resultaten van het onderzoek? Die lieten, zoals ook gehypothetiseerd, zien dat fietsen op een elektrische fiets inderdaad de fysieke voordelen heeft die worden geassocieerd met een workout.

WhaTT for now e-bike
WhaTT For Now e-bikes (Afbeelding: WhaTTfornow)

Er is altijd een ‘Maar’…

De onderzoeksresultaten wezen ook uit dat de fysieke voordelen die samenhangen met de workout kleiner worden wanneer men meer trapondersteuning gebruikt op de e-bike. Meer hulp betekent dus minder eigen activiteit. Deze gemeten fysieke voordelen waren, in beide levels van trapondersteuning, ook kleiner dan tijdens hetzelfde ritje op een ‘gewone’ fiets. Op een ‘gewone’ fiets fietsen is dus een grotere workout. Dit verbaast je hopelijk niets.

Desalniettemin bewijst de wetenschap hier dat tijdens een rit van zo’n vijf kilometer op een elektrische fiets je hart sneller laat kloppen en je bloed sneller laat rondpompen. Maak je dit ritje vaak genoeg? Dan verbetert deze workout je fysieke gezondheid of houdt hij deze in stand. Zelfs met een beetje hulp van je beste vriend, de voorwiel-, achterwiel- of middenmotor. Alle kleine beetjes helpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!