Elektrische fiets: 5 goede en veilige helmen van dit moment

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 9 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Hoewel een helm dragen op een speed pedelec verplicht is, is het niet verplicht er een te dragen op een elektrische fiets. Het is natuurlijk wel extra veilig. Een goede helm met ingebouwde verlichting en/of reflectoren vergroot daarnaast je zichtbaarheid. Dit maakt een ritje van A naar B ook een stuk plezieriger.

Het aanbod helmen om te dragen op de e-bike groeit mee met de e-bike’s populariteit. De ene helm is geschikt voor de dagelijkse commute en de ander past beter bij een sportieve rit van de gebaande paden. Hieronder zetten we vijf goede opties uit 2021 voor je op een rij.

Helm met LED-licht: Giro Caden LED Mips

Giro is een bekende naam in de fietswereld en ook als we het hebben over helmen. Deze Amerikaanse fabrikant heeft een groot aanbod helmen in de collectie; van sportieve helmen die geschikt zijn voor een rondje op de (elektrische) racefiets tot aan praktische helmen die je goed kunt dragen tijdens de dagelijkse commute of rondje door de stad op de elektrische fiets of speed pedelec. Een goed voorbeeld van deze laatste is Giro’s Caden LED Mips helm.

De maat van de Caden LED Mips helm is verstelbaar zodat hij nooit los aanvoelt. Het zogenaamde ‘Mips-systeem’ draagt hierdoor bij aan de veiligheid van de helm en verkleint de kans op hoofdletsel bij impact. Naast de kwaliteit van het ontwerp en de gebruikte materialen heeft de Caden LED Mips van Giro een LED-achterlicht dat je zichtbaarheid op de weg vergroot.

Giro helm elektrische fiets
Giro Caden LED Mips (Afbeelding: Giro)

Optimale zichtbaarheid op je elektrische fiets: Lumos Matrix

Een van de meest futuristische helmen op de markt op dit moment is de Lumos Matrix. De helm heeft een LED-voorlicht met een helderheid tot 1000 lumens en een enorm LED-paneel op de achterkant waardoor andere verkeersdeelnemers je niet kunnen missen.

Het LED-paneel op de achterkant van de helm maakt gebruik van een slimme technologie; de berijder van de e-bike kan zelf bepalen in welke vorm de 77 dioden schijnen. Denk bijvoorbeeld aan een bewegende richtingaanwijzer of een knipperend remlicht. Een futuristische helm als deze komt met een aardig prijskaartje (zo’n 250 euro) waardoor hij voor velen een toekomstdroom blijft.

Lumos Matrix helm elektrische fiets
Lumos Matrix (Afbeelding: Lumos Helmet)

Praktische opvouwbare helm: Plixi FIT Helmet van Overade

Een helm is een praktisch ding wanneer hij op je hoofd zit, maar het is een minder praktisch item om mee te nemen naar kantoor, in het OV of in de supermarkt. De Plixi FIT Helmet van Overade biedt de oplossing. Deze helm is opvouwbaar en is in zijn opgevouwen staat drie keer zo klein. Hierdoor past hij makkelijk in je (rug)tas, zoals de video hieronder demonstreert.

Een opvouwbare helm als deze lijkt en klinkt misschien niet veilig, maar de Plixi FIT Helmet voldoet aan de Europese EN1078 standaard voor helmen voor fietsers, skateboarders en skaters.

Populaire helm voor de elektrische fiets: Thousand Heritage

Wie de helmen van Heritage ziet begrijpt direct waarom ze zo populair zijn onder gebruikers van de elektrische fiets. Het ontwerp van deze stijlvolle helm is ongetwijfeld geïnspireerd op helmen uit de jaren ’50 en ’60, alleen voldoet hij uiteraard aan alle nodige kwaliteitseisen van 2021. De helm heeft geen Mips-certificaat (zoals de helm van Giro hierboven) maar is een prima keuze voor stadse- en relaxte ritjes op de elektrische fiets. En onthoud: een helm is niet verplicht op de e-bike.

Je verwacht het misschien niet maar Thousand’s Heritage is een lichtgewicht helm (maat M weegt 460 gram). Het bandje onder de kin heeft een magnetische sluiting en de bandjes zelf zijn gemaakt van vegan leer.

Thousand heritage e-bike helm
Thousand Heritage (Afbeelding: Thousand)

Elektrische fiets helm van POC: Omne Eternal

De laatste elektrische fiets helm in dit rijtje is er een van POC. Dit merk ken je wellicht van zijn super lichtgewicht en felgekleurde ski- en snowboard helmen maar zijn fietshelmen zijn ook zeker niet verkeerd. De Omne Eternal is een fijne mix tussen een sportieve helm en een helm voor alledaags gebruik.

De lichtgewicht helm (325 gram) heeft een achterlicht dat automatisch aanspringt wanneer de gebruiker de helm opzet. Hierdoor ben je dus altijd tot op bepaalde hoogte zichtbaar, zelfs wanneer je bent vergeten je fietslamp aan te zetten. De fietshelm past de intensiteit van het licht ook automatisch aan, afhankelijk van het omgevingslicht. Bang dat je deze helm van POC continu aan de oplader moet leggen omdat het licht altijd aan staat wanneer je hem draagt? Dat is niet nodig. De helm maakt namelijk gebruik van een slimme technologie waardoor hij zichzelf oplaadt met behulp van ieder andere lichtbron; zowel binnen als buiten.

Zie jij jezelf al rondfietsen met deze slimme automatisch verlichte helm op je bol? Dan moet je helaas nog even wachten; hij verschijnt juni 2021 op de markt.

Poc omne eternal elektrische fiets helm
POC Omne Eternal (Afbeelding: Poc Sports)

Heb je nog geen elektrische fiets om met een van deze helmen op je hoofd te shinen? Dit zijn tien toffe e-bikes om de show mee te stelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen