Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Elektrische fietsen 9 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Elektrische fiets kopen? Zo kies jij het juiste model voor jezelf

Een elektrische fiets kiezen is makkelijker gezegd dan gedaan. De keuze is namelijk oprecht reuze. Anno 2021 zijn er veel verschillende typen e-bikes en merken op de markt. De een nog toffer dan de ander.

Je doet er goed aan niet de eerste beste (of goedkoopste) elektrische fiets te kopen die je in de etalage van de fietsenwinkel ziet staan. Met de juiste voorbereiding besteed je je geld namelijk nóg beter. Waar op te letten voorafgaand aan en tijdens de aanschaf van een e-bike om het juiste model voor jou te scoren? Hier een paar tips.

Koop een elektrische fiets in een fysieke winkel en niet online

Ja, het is heel verleidelijk (en makkelijk) om het internet af te speuren naar een flitsende e-bike. Het internet staat er namelijk vol mee en smeert je maar al te graag een willekeurig exemplaar aan. We raden echter aan om toch echt een fietsenwinkel binnen te lopen voor de aanschaf van een e-bike. De juiste elektrische fiets kiezen hoef je namelijk niet helemaal alleen te doen.

Een elektrische fiets in een fietsenwinkel kopen heeft een aantal voordelen. Het grote en overduidelijke voordeel is dat een specialist je kan helpen de juiste e-bike voor je uit te zoeken. De fietsenmaker weet, in de veelheid van elektrische fietsen, welke fiets het beste past bij jouw behoeften en rijgedrag. Als al die kennis en expertise beschikbaar is, waarom zou je er dan geen gebruik van maken?

Echte service op maat krijg je alleen in een fietsenwinkel, zoals we hier verder uitleggen. Die service gaat ook door na de aankoop wanneer de e-bike een servicebeurt of wat aanpassingen nodig heeft.

Nog een voordeel van een e-bike kopen in een fysieke winkel is dat je hem kunt uittesten. Niet alleen in of buiten de winkel maar soms kun je de elektrische fiets ook een dag of twee uittesten in de buitenlucht. Je komt er namelijk pas echt achter wat de juiste e-bike is voor jou is door er kilometers op te maken.

elektrische fiets fietsenmaker e-bike VanMoof
Elektrische fiets in de maak (Afbeelding: ANP / Koen van Weel)

Denk na over waar je de e-bike voor wilt gebruiken

Voor een dagelijkse commute naar de supermarkt of familie heb je een andere elektrische fiets nodig dan voor een avontuurlijke fietstocht op zand- en bospaden. Denk, alvorens je bij een fietsenmaker naar binnen loopt, daarom eerst na over waar je de e-bike voor wilt gebruiken. Dit maakt de zoektocht een stuk makkelijker en gerichter. Er bestaan namelijk elektrische stadsfietsen, elektrische racefietsen, elektrische mountainbikes, elektrische vouwfietsen, elektrische commuter fietsen, elektrische hybride fietsen en nog veel meer. Binnen deze typen bestaan er opnieuw ontelbaar veel merken en modellen die allemaal nét iets anders te bieden hebben.

Waarvoor en waar je de elektrische fiets het meest gaat gebruiken heeft ook invloed op de (elektrische) specificaties die je in een e-bike nodig hebt. Een super krachtige Bosch middenmotor met een enorme torque (Nm) en accu met oneindige accuduur (oké, die bestaat niet) klinkt aantrekkelijk maar hier hangt ongetwijfeld een hoog prijskaartje aan. Die specificaties heb je niet nodig wanneer je een e-bike voor relatief korte stadse ritjes zoekt. Hou dat geld dus lekker in je zak. Wellicht heb je in dit geval voldoende aan een 250W achter- of voorwielmotor (dit is vaak goedkoper dan een middenmotor) en een accu met gemiddelde capaciteit.

Bottechia Merck elektrische fiets
Bottecchia BE85 Merak E-road (Afbeelding: Bottecchia)

Vraag hulp bij het kiezen van de juiste framemaat van de elektrische fiets

De elektrische fiets die het beste bij jou past, ongeacht het model, is de elektrische fiets waar jij het beste op past. Een e-bike is een flinke investering en het is daarom belangrijk dat je er een koopt die past bij jouw lichaam. Het zadel verstellen is niet voldoende om een e-bike op maat te maken. De framemaat van de fiets is cruciaal.

Welke framemaat jouw de positie en houding op de fiets geeft die het beste is voor je knieën, schouders, rug, voeten en handen? Dat kan de fietsspecialist je het beste vertellen.

Heb je zin gekregen in het uitzoeken van een nieuwe elektrische fiets? Hier staan 10 nieuwe topmodellen voor je op een rij waarmee je in 2021 zeker gezien mag worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!