Elektrische fiets (en jezelf) klaarmaken voor een warme zomer: 5 handige tips

Elektrische fietsen Lisanne Beijen 6 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Nu de lente eindelijk is aangebroken, terwijl het al bijna zomer is (beter laat dan nooit?) halen ook de mooi-weer-fietsers hun elektrische fiets uit de schuur. Voordat je direct op je e-bike springt, is wat extra onderhoud aan de snelle fiets geen slecht idee. Dat geldt overigens ook voor de e-bikes die de afgelopen winter en herfst wel door weer en wind zijn gereden.

Een elektrische fiets is een gevoelig beestje. Hij houdt niet van extreme kou maar ook niet van extreme hitte. De kou laten we voor nu hopelijk achter ons maar die hitte moet nog komen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om jezelf en je e-bike goed voor te bereiden op een lekker ritje in de warme zomerzon. Hieronder vijf handige tips.

Hou de accu (tijdens het opladen) uit de zon

De accu van een elektrische fiets is een belangrijk en temperatuurgevoelig onderdeel. Fabrikanten raden over het algemeen aan om de accu van een e-bike op te laden tussen een temperatuur van 5 en 45 graden Celsius. Dat is nogal een ruime marge.

Een gerichter advies is echter om de accu niet in direct zonlicht te leggen, bijvoorbeeld wanneer hij aan het opladen is en achter het raam op de vensterbank ligt. Dit kan de accu ongemerkt enorm (over)verhitten. De beste manier om oververhitting te voorkomen is dus simpelweg om de accu uit direct zonlicht te houden. Dit gaat uiteraard lastig wanneer je aan het fietsen bent, maar wanneer je fiets geparkeerd staat is het beter hem uit de zon te plaatsen.

Houd de bandenspanning in de gaten

Belangrijker dan de accu van je e-bike zijn de banden. Met een lege accu kun je nog wel fietsen maar zonder lucht in de banden kom je nergens. Banden met een goede bandenspanning zorgen daarnaast voor extra stabiliteit op de weg, een goede grip op het wegdek en het maakt het fietsen (nog) soepeler en makkelijker.

Check daarom voordat je de weg opgaat altijd hoe het is gesteld met de bandenspanning van de banden op je elektrische fiets en of er misschien iets zichtbaar scherps in de banden prikt dat de banden kan beschadigen.

Super73-S2 elektrische fiets
Super73-S2 (Afbeelding: Super73)

Maak je elektrische fiets schoon en houd hem schoon

Of je e-bike nou de hele winter in de schuur heeft gestaan of je hem de afgelopen maanden wel intensief hebt gebruikt; je fiets en e-bike schoonmaken is belangrijk voordat je er de weg mee op gaat. Nee, niet iedere keer, maar het regelmatig schoonmaken van een elektrische fiets verlengt zijn levensduur. Schone fietsen rijden daarnaast simpelweg beter. Nog een reden nodig waarom je e-bike regelmatig schoon te maken? Het bespaart je waarschijnlijk een onderhoudsbeurt bij de fietsenmaker, aka, het bespaart je geld.

Hebben we je aandacht? Goed. Let dan op dat je voorzichtig te werk gaat bij het poetsen. Je kunt voor het schoonmaken een milde zeep gebruiken of fiets-specifiek schoonmaakmiddel. Beide zijn namelijk niet schadelijk voor de rubber- en plastic componenten op de e-bike.

Zorg voor de (schijf)remmen van de e-bike

De meeste e-bikes hebben schijfremmen. Deze gaan als het goed is lang mee maar vereisen wel specifiek onderhoud dat verschilt per fiets en type remmen. Gebruik daarom het juiste smeermiddel en de juiste ontvetter; voor het schoonmaken van schijfremmen wordt vaak isopropyl alcohol gebruikt. Voelen de remmen van je elektrische fiets niet helemaal lekker aan? Twijfel dan niet en breng je e-bike langs bij een fietsenmaker. Zonder goed werkende remmen de weg op gaan met je snelle elektrische fiets is namelijk vragen om problemen.

Hier vind je meer informatie over welke servicesystemen goed zijn voor de onderhoud van je elektrische fiets.

elektrische fiets Giant Trace
Giant’s nieuwe e-bike Trace (Afbeelding: Giant)

Plan je fietstocht met de elektrische fiets

Een van de grootste fouten die fietsers maken in warm weer is dat ze zonder voorbereiding de deur uitgaan. Wie niet goed acclimatiseert loopt een grotere kans om geblesseerd te raken en haalt ook niet alles uit zijn fietstocht. Een sportieve fietstocht afleggen op het heetste moment van de dag terwijl je lichaam nog gewend is aan binnen zitten in een winterse trui is niet onderdeel van een goede voorbereiding.

Van plan een lange fietstocht te maken? Ga dan ook de weg op alsof je een lange tocht gaat maken en niet alsof je even snel op en neer naar de plaatselijke supermarkt fietst.

Bescherm jezelf tegen de hitte door voldoende water mee te nemen, een pet (of helm met pet) te dragen, kleding te dragen die beschermt tegen de zon, zonnebrandcrème op dat winterse lijf van je te smeren en simpelweg niet te veel van jezelf te vragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen