Werkt WhatsApp niet meer? Met deze Android-tips ben je snel weer online!

Apps Mark Hofman 18 apr 2022
Leestijd: 5 minuten

WhatsApp is dé applicatie waarmee je makkelijk in contact kan blijven met vrienden en familie. Het platform is zonder twijfel de grootste speler op Android en iOS. Dat geeft echter geen garantie dat het ook altijd goed gaat.

Het kan zomaar eens voorkomen dat je iemand een bericht wilt sturen via WhatsApp, maar de applicatie het niet doet. Dat kan uiteraard te maken hebben met een storing op de server van de dienst, maar dat hoeft niet persé het geval te zijn. Daarom is het slim om een aantal dingen te proberen, voordat je overgaat op…SMS. Kent u het nog?

Doet WhatsApp het niet?

Er zijn ontzettend veel dingen die je offline met je Android-smartphone kunt doen. Berichten sturen via WhatsApp is daar echter niet eentje van. Gelukkig zijn er wel verschillende dingen die je kunt proberen om ervoor te zorgen dat de app, op het moment dat hij niet meer werkt, het gewoon weer gaat doen. Lekker, toch?

De onderstaande handelingen zijn uitgevoerd op de OnePlus 10 Pro. Het kan dus zijn dat namen van bepaalde instellingen afwijken van jouw Android-smartphone.

#1 Heeft u al geprobeerd hem uit en aan te zetten?

De klassieke zin voor elk computerprobleem is ook in het geval van WhatsApp te gebruiken. “Heeft u al geprobeerd hem uit en aan te zetten?” Wat het probleem binnen de applicatie ook kan zijn, het is altijd goed om hem heel even te sluiten en weer te open. Veeg op je Android telefoon van beneden naar boven en houdt het scherm in het midden vast. Sluit vervolgens WhatsApp, of simpelweg alle openstaande applicaties.

WhatsApp Web
WhatsApp Web (Afbeelding: WhatsApp)

#2 WhatsApp geforceerd sluiten

Mocht WhatsApp nog steeds niet werken nadat je hem opnieuw hebt opgestart, is het natuurlijk altijd mogelijk om hem geforceerd te sluiten. Dat doe je door op je Android-smartphone de volgende stappen te volgen:

 • Open Instellingen.
 • Selecteer de optie Apps.
 • Druk op App-beheer.
 • Zoek naar WhatsApp en selecteer ’em.
 • Druk op Stop forceren en vervolgens op Stop forceren

#3 Start je Android-smartphone opnieuw op

Wil WhatsApp na twee keer opnieuw opstarten nog steeds niet werken? Dan ligt het misschien wel aan je Android-smartphone zelf. Start het toestel daarom helemaal opnieuw op. Dat kun je doen door hem volledig uit te schakelen of de optie Opnieuw opstarten te selecteren.

#4 Check de internetverbinding

Smartphones zijn fantastische apparaten, maar het blijft technologie. Het kan dus zomaar zijn dat een bepaald probleem aan de ene kant van de software, de andere kant volledig dwarszit. Zo kunnen de problemen in WhatsApp afkomstig zijn van de internetverbinding van je smartphone. Check dus goed of je een actieve verbinding hebt.

Is dat het geval, maar twijfel je of het werkt? Zet dan je Wifi of Netwerk-verbinding uit en weer opnieuw aan. Dat doe je door de statusbalk van boven naar benden te halen of via de Netwerk-instellingen op je smartphone.

WhatsApp
Gebruik WhatsApp nu om gratis te bellen! (Afbeelding: Unsplash)

#5 Is WhatsApp up-to-date?

Het probleem hoeft niet altijd vanaf jouw kant te komen. WhatsApp kan zelf ook kampen met problemen en deze door middel van een update proberen op te lossen. Mocht de applicatie dus offline blijven of kampen met andere problemen, is het dus goed om te kijken of er een update beschikbaar is.

Ga hiervoor naar de Google Play Store, zoek WhatsApp en druk op de groene knop met Update erop. Staat deze er niet? Dan ben je voorzien van de meest recente versie.

#6 Leeg de WhatsApp Cache

Caching is een handige manier waarop je computer ervoor zorgt dat hij niet constant een hele lading gegevens binnen moet halen. Het slaat deze gegevens dus op, zodat bepaalde content sneller geladen kan worden. Ideaal, maar je kunt je voorstellen dat dit geheugen soms ook iets te vol kan zitten. Daarom is handig om de cache van WhatsApp te legen.

Op je Android-smartphone volg je daar volgende stappen voor:

 • Ga naar Instellingen
 • Open Apps
 • Selecteer App-beheer
 • Zoek naar WhatsApp
 • Kies voor Opslaggebruik
 • Selecteer Cache wissen
iPad WhatsApp
De dienst op je iPad (Afbeelding: WhatsApp)

#7 Check de opslagcapaciteit

Je verwacht het misschien niet, maar beperkte opslagcapaciteit kan ook echt voor problemen zorgen. Zo kunnen nieuwe WhatsApp-berichten bijvoorbeeld niet meer geladen worden. Het is dus goed om even te checken of je nog vrije ruimte op je smartphone hebt staan.

Ga hiervoor naar Instellingen -> Over apparaat -> Opslag.

#8 Is je WhatsApp-account nog steeds actief?

Het is een longshot, maar het kan zeker het geval zijn dat WhatsApp je account op non-actief heeft gezet. Dat doet het platform standaard wanneer je 120 dagen niets met de applicatie hebt gedaan. In andere woorden: log je drie maanden lang niet in, ben jij je account kwijt.

Doet je WhatsApp het niet, kan het zo zijn dat je account is uitgeschakeld. In dat geval moet je een nieuw account aanmaken of contact opnemen met Meta om ervoor te zorgen dat je hem weer terugkrijgt.

Telegram WhatsApp Facebook
De apps van WhatsApp, Facebook en Telegram. (Afbeelding: ANP XTRA / Lex van Lieshout)

Check de huidige status van WhatsApp

Goed. De bovenstaande tips zorgen ervoor dat jij zelf verschillende dingen kunt doen om WhatsApp weer te laten werken. Mocht niets helpen is het altijd slim om even te kijken naar de status van de app zelf. Het probleem hoeft namelijk niet bij jou te liggen en kan ook afkomstig zijn van de server achter de dienst.

10 WhatsApp-instellingen waarmee je het meeste uit de applicatie haalt

Check hiervoor even de website van Alle Storingen of de Engelse Down Detector. Ligt WhatsApp er zelf uit, dan zul je even geduld moeten hebben tot het bedrijf achter de dienst de problemen heeft opgelost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen