Spinnen hebben geen oren, maar kunnen je alsnog afluisteren

Wetenschap Sam Dille 16 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Spinnen kunnen veel meer dan je denkt. De achtpotige mini-monsters hebben namelijk naast insecten vangen een heel ander talent. Ze kunnen horen terwijl ze geen oren hebben.

Onderzoekers aan de Binghamton University ontdekten dat spinnen geluid kunnen detecteren door trillingen op hun web. In een studie, die dinsdag is gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, beschreven ze alle details.

Spinnen kunnen horen dankzij hun web

Hoewel wetenschappers al wisten dat spinnen een beetje konden horen via de haartjes op hun poten, is de techniek met het web nog nooit eerder aangetoond. En dat is niet het enige. De beestjes kunnen de snaren van hun web afstemmen op toonhoogte. Het concept is vergelijkbaar met hoe we een radio afstemmen op onze favoriete zender. Zo weten de insecten precies van welke trillingen ze iets meekrijgen.

Spinnenweb
Spinnen horen via hun web. (Afbeelding: Unsplash)

Spinnen horen echt alles

Voor de gloednieuwe studie verzamelden de onderzoekers een stel spinnen uit de ramen van de campus. Ze plaatsten elk beestje in een rechthoekig frame in een geluiddichte kamer. Vervolgens wachtten ze tot de insecten hun webben hadden gebouwd. Daarna speelde het team geluiden af om te zien welke beestjes zouden reageren. De insecten reageerden op veel verschillende geluidstrillingen, zelfs op een extreem trage ruis.

De onderzoekers gingen nog een stap verder. Ze probeerden geluiden in verschillende hoeken af te spelen om te zien of de beestjes konden achterhalen waar het vandaan kwam. De spinnen deden dit met maar liefst 100 procent nauwkeurigheid. Na het onderzoeken van de webben kwamen de wetenschappers tot de conclusie.

Mensen kunnen er veel van leren

Het onderzoek roept veel vragen op om verder uit te zoeken. Het team gaat bijvoorbeeld in de toekomst onderzoeken of andere soorten spinnen hetzelfde gedrag vertonen. Ook voor mensen is de informatie nuttig. Met hulp van de techniek van de beestjes kunnen we nieuwe manieren ontwikkelen om microfoons, hoortoestellen of speakers te ontwerpen. Als je weer eens een spin tegenkomt, kun je hem dus maar beter bedanken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen