‘Twitter kan de prullenbak in, want zijn oprichter dropt meedogenloze concurrent’

Tech Dennis Mons 1 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Twitter: oh Twitter. We hebben een haat/liefderelatie met je. Het begon zo goed en ineens kwam er een Elon Musk om de hoek kijken die het extreem hard verklote. Maar oprichter Jack Dorsey heeft een oplossing met een nieuwe dienst: Bluesky (zoals het heet) is niet voor iedereen. WANT-redacteur Dennis Mons en Twitter-fan wil weten hoe hij bij het nieuwe geheime clubje kan behoren.

Men noemt het vaak een beerput van té veel meningen. Zeg op Twitter ‘geel’ en je hebt al snel ruzie met ‘groenmensen’. En toch is Twitter zonder enige twijfel nog altijd een socialmediaplatform waar je rekening mee moet houden en waar veel mensen plezier aan beleven. Oprichter Jack Dorsey is het daar niet helemaal mee eens.

Twitter versus Bluesky: wie gaat winnen?

Feitelijk is bovenstaande vraag niet eens van toepassing. Vooralsnog. Dorsey heeft bewezen dat Twitter een briljante uitvinding was, maar hoe het nu opereert is nauwelijks een schim van wat hij en zijn consorten in 2006 wilden bereiken. Bluesky wil al die ongein weer even terugbrengen tot de essentie?

In die begintijd van Twitter was het nog een handig babbelprogramma. Het verbond mensen op ongekende wijze, alle nadelen ten spijt. Maar oprichter Jack Dorsey keek de extreme ontwikkeling van zijn, door hem verlaten ‘kindje’ met lede ogen aan en richtte Bluesky op, een Twitter Light, zo u wilt.

Twitter is nu uit zijn voegen gegroeid. Hoewel het aantal gebruikers tanende is, blijft het een platform dat je onmiddellijk op de hoogte brengt van het belangrijke nieuws, juist in landen waar persvrijheid geen gemeengoed is. En natuurlijk, het is zeker niet zo hip als TikTok of Insta, maar het brengt naast hard nieuws ook veel vertier.

Er zijn namelijk ook talloze fijne accounts die posten over katten en Star Wars zoals ik (ik plug mijn eigen account, volg me), of aangeven welke artikelen je moet lezen (zoals ons account van WANT.nl), of ook welke YouTube-video je moet kijken volgens een bepaalde gebruiker. Twitter is echt van alle markten thuis. En toch ging het ietwat mis…

Twitter Clubhouse
Twitter-app op je smartphone (Afbeelding: Pexels / Brett Jordan)

Jack Dorsey was het zat

Twitter heeft nooit de bedoeling gehad om uit te groeien tot een van de grootste diensten ter wereld. Sterker nog: het was eigenlijk bedoeld voor intern gebruik van bedrijven. Maar op het moment dat we willekeurige mensen konden toevoegen in discussies is het geëxplodeerd.

Al snel werd het duidelijk dat het bedrijf miljarden waard was. Investeerders waarom daarom wat nukkig over het beleid van oprichter Dorsey. De echte reden waarom de Amerikaan opstapte blijft onder curatele, maar hij was er zeker niet meer op zijn plek.

En dus daarna kocht Elon Musk het bedrijf over om zijn eigen strapatsen tentoon te stellen. Hij voerde absurde maatregelen in, waardoor veel werknemers opstapten. Ook kwam er ineens de tweede blauwe vink (of derde, of was dat de grijze, nou ja, morgen is het vast anders) in.

Even los van zijn nogal curieuze werkwijze: eerlijk gezegd… Musk is wel grappig als hij om twee uur ‘s nachts nieuwe Twitter-functies gaat testen.

Bluesky is wellicht het nieuwe Twitter?

Lang verhaal kort: Jack Dorsey zit niet stil. Hij kondigde al eerder zijn nieuwe social platform Bluesky aan, en die is nu te downloaden in de App Store. Maar er zit een haakje aan: ben je uitgenodigd?

Met andere woorden: het is een heel geheim clubje. We hebben nog geen idee wat de app precies doet, of wat het kan. Het enige wat wel wel weten is dat het lijkt op Twitter, qua design? Het maakt het alleen maar spannender.

twitter, jack dorsey, bluesky
(Afbeelding: Bluesky)

In het verleden zijn er al Twitter-tegenhangers geweest als Mastodon. Dat leek enig momentum te krijgen in reactie op de overname van Elon Musk. Maar in alle eerlijkheid: niemand gebruikt Mastodon. En wat heb je er dan te zoeken?

Nu rest dus de vraag: wat denkt Jack beter te doen met Bluesky en gaan we overstappen? Als we daarmee een hoop bagger eruit kunnen zeven van extreem rechts, incels en andere paupers ben ik er wel voor te porren.

Twitter huilt door Musk en daarom wordt Mastodon populair: maar wat is het?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen