Het Elon Musk-interview waarmee deze journalist zijn deal met X verloor

Lifestyle Jeroen Kraak 19 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten


Journalist Don Lemon zou een eigen show krijgen op X, maar dat liep na een interview met Elon Musk compleet anders. Als je naar het ongemakkelijke gesprek kijkt, weet je precies waarom.

Elon Musk hoeft geen introductie, waarschijnlijk weet je dat de flamboyante miljardair eigenaar is van X en topman bij SpaceX en Tesla. Don Lemon is misschien wat minder bekend, maar was jarenlang journalist voor CNN. Nu is hij voor zichzelf begonnen en heeft hij de Don Lemon Show op YouTube.

De Don Lemon Show zou eigenlijk eerst exclusief op X komen, maar dat ging niet door. Door dit kritische interview tussen de presentator en Elon Musk, zien we ook meteen waarom de deal is geklapt.

Het pijnlijke interview tussen Elon Musk en Don Lemon

Na het vertrek van Don Lemon bij CNN besloot X om een exclusieve deal te maken met de presentator om zijn show naar het platform te brengen. De eerste aflevering zou een interview met Elon Musk zijn. Dat interview kwam er ook, maar was ook meteen de reden dat X besloot niet met de presentator door te gaan.

Tijdens het interview voelde Don Lemon Elon Musk aan de tand over allerlei onderwerpen die rondom X spelen, zoals moderatie en haat. Ook kwamen persoonlijke standpunten ter sprake, zoals zijn visie op immigratie en de extreemrechtse Omvolkingstheorie.

In het eerste deel van het interview met Elon Musk gaat het er nog redelijk gemoedelijk aan toe. Er wordt wat gelachen en Elon Musk kan naar hartenlust vertellen over de nieuwe Tesla Roadster.

Ergernis van Elon Musk loopt op

Halverwege loopt de irritatie bij Elon Musk flink op als het gaat om zijn berichten rondom de Omvolkingstheorie. Je ziet hem wat roder worden en hij begint wat te stotteren, maar hij kan zich nog inhouden wanneer Don Lemon hem confronteert met zijn posts.

Daarna kan Elon Musk zich niet meer inhouden: “Don, de enige reden dat ik dit interview doe, is omdat deze show op X komt, anders zou ik er nooit mee akkoord zijn gegaan.” Vanaf dat moment wordt het gesprek nog ongemakkelijker om naar te kijken.

Daarna ontstaat er een discussie tussen de twee over haatberichten die eventueel offline zouden moeten worden gehaald. Lemon vindt dat ze aanzetten tot geweld, terwijl Elon Musk vindt dat het vrijheid van meningsuiting is zolang het niet illegaal is. Uiteindelijk sneert Musk naar Lemon dat “hij van censuur houdt”.

Later in het interview zegt Elon Musk nog dat Don Lemon “woorden in zijn mond probeert te leggen”. Het echte vuurwerk komt echter aan het eind. Lemon vraagt of Musk verantwoordelijkheid neemt als X ineenstort. Musk antwoordt: “Kies je vragen zorgvuldig, want je hebt nog maar vijf minuten.” Dat herhaalt hij nog een keer en vertelt dat er nog veel mensen in een kamer op hem aan het wachten zijn.”

Geen toekomst voor de journalist bij X

Na het interview kwam X met een bijzondere verklaring: “X is een platform dat vrijheid van meningsuiting aanmoedigt en daar zijn we trots op. De Don Lemon Show is vrij om zijn content op X te publiceren zonder censuur. Na zorgvuldige overwegingen hebben we echter besloten om geen commerciële samenwerking met de show aan te gaan.”

Als een parodie-account van Mark Zuckerberg vraagt waarom, antwoordt Musk zelf: “Zijn aanpak was vrijwel hetzelfde als CNN, maar dan op sociale media. En dat werkt niet en dat is waarom CNN aan het sterven is.”

Elon Musk gaat verder: “Het was alsof Jeff Zucker (oud-CEO CNN) praatte via Don Lemon, dus er was geen authenticiteit. Desondanks zijn zowel Lemon als Zucker vrij om een publiek op te bouwen via X.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen