Waarom BMW een omstreden beslissing toch terugdraait

Elektrische auto's Jeroen Kraak 8 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Voor een BMW moet je flink geld neerleggen als je er een wilt kopen. Je wilt dan ook niet geconfronteerd worden met extra kosten. Toch wilde de autobouwer meer aan je verdienen, maar draait dit nu terug.

In de gamingwereld zijn microtransacties nog steeds een veelbesproken onderwerp. Door aankopen naast het spel zelf kun je voordelen behalen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van extra goede spelers in FIFA Ultimate Team of wapens in een schietspel. Deze trend heeft zich ook verspreid naar de auto-industrie, waaronder BMW.

Microtransacties in een BMW

BMW had ooit het plan om maandelijks een bedrag te vragen voor verschillende extra opties. Een van de bekendste voorbeelden was stoelverwarming. De Duitse autobouwer wilde hiervoor 18 dollar per maand in rekening brengen en heeft dit ook getest. Dit was opmerkelijk omdat de functie al was ingebouwd in de auto.

Hoewel het als een geldkoe werd gezien, probeert BMW nog steeds de beslissing te rechtvaardigen tijdens de IAA Mobility-conferentie in München. “Klanten hadden het gevoel dubbel te betalen, wat eigenlijk niet waar is. Maar perceptie is vaak realiteit, zoals ik altijd zeg. Daarom zijn we ermee gestopt.”

BMW keert nu terug naar het oude model. Dit betekent echter niet dat stoel- en stuurverwarming gratis wordt. Je moet deze functies nog steeds vooraf aanschaffen als een extra pakket bij de autodealer.

Overigens was dit niet het eerste onsuccesvolle experiment van BMW met microtransacties. Eerder probeerde de autobouwer al autobezitters te laten betalen voor Apple CarPlay. Uiteindelijk heeft BMW dit toch gratis gemaakt, omdat de concurrentie nooit geld vroeg voor het gebruik van deze dienst.

]Waarom BMW een omstreden beslissing toch terugdraait
BMW i5 (Afbeelding: BMW)

Betalen voor extra’s in elektrische auto’s

Hoewel dit experiment is mislukt, lijken microtransacties in de toekomst onvermijdelijk. Bedrijven blijven zoeken naar extra inkomsten, zelfs als je een auto koopt die tienduizenden euro’s kost. Gelukkig accepteren mensen dit nog niet en staan dergelijke maatregelen (voorlopig) niet op de planning.

Het elektrische wagenpark van BMW: alle beschikbare modellen op een rij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen