Angstaanjagende robots van BMW bouwen je volgende elektrische auto

Gadgets Sam Dille 26 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

BMW krijgt binnenkort een nieuwe medewerker in haar fabrieken. Niet zomaar een werknemer, maar een echte robot. De humanoid heeft al flink getraind en gaat binnenkort samenwerken met het personeel om elektrische auto’s te maken. En dat vinden wij best eng.

De nieuwe BMW-robot heet Figure 1. De robot is ontworpen en gemaakt door Figure om taken te leren en uit te voeren. De robot heeft veel succes geboekt bij het leren van kleine klusjes.

Figure heeft in oktober de humanoid aangekondigd. En dat zorgde voor veel nieuwsgierigheid. Een paar dagen geleden, heeft het bedrijf een nieuwe video uitgebracht waarin Figure 1 een belangrijke taak uitvoert. Een kopje koffie zetten.

BMW gaat deze robot gebruiken om elektrische auto’s te maken

De enge robot leerde het zetten van kopjes koffie niet van mensen. Het enige wat hij nodig had waren YouTube-filmpjes. Het heeft hem maar tien uur training gekost om dit te kunnen doen. Het indrukwekkende is dat Figure 1 ook heeft geleerd hoe hij zijn eigen fouten moet corrigeren.

Figure plaatste onderstaande video, waarin te zien is dat de humanoid moeite had met het koffiepad. Na een paar keer oefenen lukte het om het koffiepad op de juiste manier in het koffiezetapparaat te zetten.

Na het zetten van een kopje koffie is de robot wel toe aan wat meer uitdaging. Daarom is Figure 1 nu bezig met trainingen in de BMW-fabriek. Binnen een paar maanden zal de robot zich bij het fabriekspersoneel gaan voegen. Wie weet wordt jouw elektrische auto dan wel door een humanoid gemaakt.

Wat gaan de robots in de fabriek doen?

Het doel van de robot van Figure, en soortgelijke robots, is om taken in fabrieken autonomer te maken. Gelukkig blijven er ook mensen in de fabriek werken. Die zullen zich in de toekomst richten op de belangrijke onderdelen van het werk. Op die manier werken mens en machine samen om een efficiëntere werkplek te creëren. En wordt het bouwen van elektrische auto’s minder zwaar.

Figure en BMW hebben nog niet aangekondigd wat Figure 1 precies gaat doen in de fabriek. Er wordt verwacht dat de humanoid vooral arbeidsintensief werk zal gaan verrichten. Maar zover zijn we (gelukkig) nog niet.

Er bestaan naast humanoïds, ook robots die op honden lijken. Boston Dynamics ontwikkelde zo’n robothond. Deze wordt nu nog bestuurd via een afstandsbediening, maar moet straks ook echt zelf gaan denken. We schreven erover in onderstaand artikel:

Boston Dynamics bezorgt Terminator vibes met zelfdenkende robothonden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen