Boeing gaat vliegende auto’s maken, maar wie wil er eentje?

Elektrische auto's Jeroen Kraak 19 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Boeing staat al lange tijd bekend als vliegtuigbouwer, maar de laatste maanden vooral als brokkenpiloot. Is het dan wel zo verstandig om nu aan te kondigen dat ze werken aan een vliegende auto?

Je hebt het waarschijnlijk wel meegekregen: de laatste tijd is Boeing veel in het nieuws. Er blijkt een probleem te zijn met panelen die van vliegtuigen kunnen vallen, en de oorzaak lijkt bij het bedrijf te liggen.

Sindsdien wordt alles wat de vliegtuigbouwer doet onder een vergrootglas gelegd. Zelfs problemen die niet direct aan Boeing zelf te wijten zijn, maar wel met een vliegtuig van het merk gebeuren, worden meteen belicht. Juist nu kondigt Boeing een vliegende auto aan.

Boeing vliegt zijn problemen voorbij met een vliegende auto

Boeing heeft de laatste jaren veel problemen gehad. Zo blijkt een paneel van de Boeing 737 Max 9 niet goed vast te zitten. Sterker nog, er viel er een van een vliegtuig van Alaska Airlines af terwijl het in de lucht was. Daarnaast liggen de twee vliegtuigcrashes met de 737 Max 8 uit 2018 en 2019 nog vers in het geheugen.

Je zou dus denken dat Boeing zich vooral op veiligheid zal richten en nieuwe producten even opzij zal zetten. Toch lijkt dat niet het geval, want het bedrijf komt nu met een opmerkelijke aankondiging: ze willen vliegende auto’s gaan maken.

Pal V Liberty uit Nederland
De vliegende auto van Pal V. (Afbeelding: Pal V)

Boeing richt zich vooral op Azië, waar er vraag is naar snelle reizen over korte afstanden, terwijl er een fileprobleem is. Om dit mogelijk te maken, heeft het bedrijf een onderzoekslocatie voor vliegende auto’s geopend in de Japanse stad Nagoya.

Flinke concurrentie (vanuit Nederland)

Als alles goed gaat, moet de eerste vliegende auto van Boeing aan het einde van dit decennium gelanceerd worden. Hoe deze er precies uit zal zien, is echter nog onbekend.

Op dit moment zijn er naast Boeing ook andere bedrijven bezig met het ontwikkelen van vliegende auto’s. Een daarvan is het Nederlandse Pal V. Deze auto heeft een actieradius van 1315 kilometer en een maximale snelheid van 160 kilometer per uur op de weg. Het is ‘s werelds eerste vliegende auto die op Europese wegen mag rijden.

De AirCar: indrukwekkende vliegende auto voltooit eerste testvlucht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen