De AirCar: indrukwekkende vliegende auto voltooit eerste testvlucht

Elektrische auto's Mark Hofman 30 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Wanneer mensen het op technologisch gebied over de toekomst hebben, zien ze op één of andere manier al decennia lang een vliegende auto voor zich. De praktijk leert ons echter dat zo’n innovatie nog best lastig is om te realiseren. Al lijkt die toekomst nu wel steeds dichterbij te komen.

De AirCar, een auto die in twee minuten en vijftien seconde omgetoverd kan worden tot vliegtuig, heeft zijn eerste grote testvlucht namelijk voltooid. Nadat het voertuig in totaal veertig uur in de lucht gehangen heeft, legde hij onlangs zijn eerste echte grote afstand af.

Vliegende auto voltooit uitdagende test

Er wordt al enige tijd aan de AirCar gesleuteld, maar de eerste grote test is voltooid. De vliegende auto heeft namelijk zijn eerste grote afstand afgelegd. Het voertuig vloog namelijk van het vliegveld van Nitra naar het vliegveld van Bratislava, beide gelegen in Slowakije. De afstand van 75 kilometer werd in 35 minuten afgelegd.

Hoewel dit indrukwekkende cijfers zijn, is dit volgens maker Prof. Stefan Klein slechts het topje van de ijsberg. Hij laat weten dat de vliegende auto uiteindelijk 1000 kilometer af kan leggen en maximaal op een hoogte van 2500 meter kan vliegen. Of deze cijfers al daadwerkelijk behaald zijn in de veertig uur dat de AirCar in de lucht gehangen heeft is niet duidelijk.

Professor Klein, die tevens de eigenaar is van Klein Vision, bestuurde de auto zelf. In tegenstelling tot drone-achtige taxi’s, die we tijdens CES 2020 te zien kregen, heeft deze auto overigens wel een start- en landingsbaan nodig. Hoe dat er precies uitzag, dat zie je in de video hieronder:

Wat is de AirCar precies?

De AirCar is officieel gezien een “Dual-Mode Car-Aircraft Vehicle”, wat een technische term is voor een combinatie tussen een auto en een vliegtuig. Een vliegende auto dus. Het model wordt geproduceerd door het bedrijf Klein Vision, van Professor Stefan Klein, en is voorzien van een BMW motor.

Vliegende Auto Klein Vision AirCar
De binnenkant van de AirCar (Afbeelding: Klein Vision)

Het mooie aan het prototype is dat dit, zover we weten, het meest succesvolle prototype van de markt is. Het voertuig rijdt namelijk gewoon op benzine, is uitstekend als reguliere auto te gebruiken en transformeert vrij snel in een vliegtuig. In twee minuten en vijftien seconden ben je klaar om de lucht in te gaan.

In de lucht haalt de auto een topsnelheid van 170 kilometer per uur. Dat klinkt misschien snel, maar valt in de praktijk nog wel tegen. Een Boeing 747 heeft bijvoorbeeld een topsnelheid van 988 kilometer per uur. Al heeft dat grote vliegtuig dat ook wel nodig, want het startgewicht van zo’n vliegtuig is al snel meer dan 390.000 kilogram. De AirCar is in de mogelijkheid om twee mensen te vervoeren die samen niet meer dan 200 kilogram mogen wegen.

Vliegende Auto Klein Vision AirCar
De auto na de transformatie (Afbeelding: Klein Vision)

Vliegende auto de toekomst?

Het ziet er natuurlijk ontzettend gaaf uit en vanuit innovatie-perspectief is dit zeker een ontwikkeling om enthousiast over te zijn. Maar is de kans groot dat dit soort vliegende auto’s ook echt de toekomst worden?

Goodyear onthult banden voor vliegende auto van de toekomst

Volgens Klein Vision is dat zeker weten het geval. Het bedrijf heeft er twee jaar over gedaan om dit eerste model te ontwikkelen en had daar twee miljoen euro voor nodig. Investeerder Anton Rajac ziet dit als een kleine investering voor een ontwikkeling die veel potentie heeft. “Er zijn op dit moment alleen al 40.000 bestellingen voor vliegtuigen in de Verenigde Staten”, laat hij weten. “Als we 5% van die bestellingen om kunnen zetten naar de vliegende auto, dan hebben we een gigantische markt te pakken”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen