SpaceX’s Starship mogelijk volgende maand al de ruimte in

Wetenschap Jeroen Kraak 29 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

SpaceX staat voor een bijzondere mijlpaal. Het Starship gaat volgende maand mogelijk voor het eerst de ruimte in.

We weten inmiddels allemaal de missie van Elon Musk. Hij wil met SpaceX eerst naar de maan en vervolgens naar Mars. Dat moet gebeuren met het Starship dat op dit moment door SpaceX wordt ontwikkeld. Het bedrijf heeft al een aantal tests uitgevoerd, maar nu wordt het serieus. Het gaat voor het eerst echt de ruimte in met het ruimteschip.

Een nieuwe mijlpaal voor SpaceX

SpaceX-president Gwynne Shotwell laat weten dat het bedrijf zich richt om het Starship in juli echt de ruimte in te laten gaan. “We staan echt op het punt om op zeer korte termijn met dat systeem te vliegen, of in ieder geval de eerste orbitale vlucht van dat systeem te proberen,” zegt de topvrouw tijdens een virtuele bijeenkomst. Ze laat weten dat er grote druk op het project staat.

Om de vlucht te mogen uitvoeren heeft SpaceX wel een orbitale vluchtlicentie nodig van de Amerikaanse autoriteiten. Deze is behandeling maar het is nog onduidelijk of deze al in juli wordt afgegeven. Dat zou de testvlucht dus kunnen vertragen.

Tot nu toe gingen niet alle testvluchten van SpaceX goed. Zo ontplofte de SN10 tijdens de landing. De vlucht van de SN15 ging beter. Deze haalde een hoogte van ruim 9 kilometer en kwam zonder knal weer op de grond.

De toekomst van het Starship

Als alles volgens plan verloopt gaat ergens in juli de onbemande testvlucht vanaf Boca Chica (Texas) de lucht in. De raket maakt een vlucht om de wereld en moet uiteindelijk ergens ten noorden van Hawaii weer in de zee belanden.

Maar het Spaceship van SpaceX kan nog veel meer. Het ruimteschip moet ook vracht kunnen vervoeren. Shotwell hint er zelfs op dat het ruimteafval kan inzamelen in de lagere ruimtelagen rondom de aarde, zoals bijvoorbeeld oude satellieten.

Toch moet SpaceX wel snel zijn. China ligt namelijk op de loer. Het land liet eerder al weten dat het ook bemande missies naar Mars wil uitvoeren. Dat kan de droom van Elon Musk om met SpaceX als eerste op Mars te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen