China wil Elon Musk’s grootste droom veranderen in een nachtmerrie

Wetenschap Jeroen Kraak 24 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

China gaat vol de concurrentie aan met de flamboyante miljardair Elon Musk. Gaan ze de droom van de Zuid-Afrikaan afpakken?

Wie ruimtereizen zegt, denkt tegenwoordig meteen aan Elon Musk en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De twee werken hard samen voor een bemande missie naar de maan, maar de dromen gaan verder. Musk wil graag nog verder en zijn droom is om een kolonie op Mars te stichten. Toch krijgt hij daarbij nu flinke concurrentie uit onverwachte hoek.

China wil naar Mars

China heeft namelijk grootste plannen. Het land investeert volop in haar ruimteprogramma en gaat daarmee concurrentie aan met de Verenigde Staten. Het zette zijn poging flink kracht bij door dit jaar het eerste deel van zijn haar nieuwe ruimtestation in de ruimte brengen. Inmiddels verblijven daar drie taikonauten. Toch gaan de plannen verder en wil het naar Mars, de geliefde plaats van Musk.

China is niet nieuw op Mars. Het zette onlangs al een rover op de rode planeet neer om onderzoek te doen. Tegelijkertijd kwam er ook een satelliet rondom de planeet. Daar moet het niet bij blijven, want in 2033, 2035, 2037 en 2041 wil het ook bemande vluchten naar de planeet gaan uitvieren.

Eerst robots naar de planeet

Om dit te bewerkstelligen wil China eerst met robots gaan werken. Die stuurt het naar Mars om te kijken welke plaats het best is om te landen. Ook moeten ze systemen testen die het mogelijk moeten maken om zuurstof en elektriciteit te generen om de planeet leefbaar te maken. Iets wat Musk ook wil.

Dan is er nog een belangrijk probleem waaraan gewerkt moet worden, want hoe komen de astronauten weer terug? Een reis naar Mars duurt maanden en dus moet er gezocht worden naar een manier waarop een bemande raket ook weer terugkomt. Dat is ook nog een probleem waar Musk een oplossing voor moet verzinnen.

Elon Musk wil ook

Zoals gezegd wil Musk heel graag een kolonie op Mars stichten. Hij wil naar de rode planeet met het Starship dat hij met zijn bedrijf SpaceX ontwikkelt. Als alles goed gaat moet de eerste raket van het bedrijf voor 2030 op Mars landen. Waarschijnlijk is dat wel nog een onbemande vlucht. Hoe de strijd verder gaat wordt vervolgd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen