Boston Dynamics bezorgt Terminator vibes met zelfdenkende robothonden

Tech Jeroen Kraak 5 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Voor veel mensen is de robothond Spot van Boston Dynamics een schatje. Als het aan zijn makers ligt zal dat niet lang zo blijven. Met behulp van AI moet de gele mechanische rakker zelf gaan nadenken. Brr…

ChatGPT is een populair onderwerp en veel ontwikkelaars willen maar al te graag op de AI-trein springen. Robotmaker Boston Dynamics is daarop zeker geen uitzondering.

Boston Dynamics ken je vooral van de gele robothond die het heeft ontwikkeld. Deze wordt nu nog bestuurd via een afstandsbediening, maar moet straks ook echt zelf gaan denken.

Boston Dynamics richt zich op AI

Boston Dynamics is sinds 2020 eigendom van het Koreaanse Hyundai. Het bedrijf zag wel brood in de robots die het maakte. Hoewel de robothond vooral leuk lijkt als entertainment omdat hij bijvoorbeeld kan dansen, rennen en springen, zijn er ook andere toepassingen denkbaar. Doordat hij zo goed loopt, kan hij bijvoorbeeld ingezet worden in moeilijk begaanbaar gebied als verkenner tijdens een reddingsactie.

Indrukwekkend, maar toch geeft het nog wel een fijn gevoel dat er uiteindelijk een mens achter de knoppen zit. Sinds augustus 2023 hebben oprichter Marc Raibert en Hyundai een AI-instituut ingezet, met als doel de robots autonoom te laten werken. En dat lijkt ons best wel eng…

Terminator in het echt: robots van Boston Dynamics gaan denken
Spot Robot Boston Dynamics (Bron: ANP / Patricia de Melo Moreira / AFP)

Toch is het taalmodel voor een AI-programma als ChatGPT net wat anders dan eentje speciaal voor robots. ChatGPT haalt de informatie vooral uit wat mensen zeggen en doen, terwijl het AI-taalmodel van robotmachines moet laten denken.

In het geval van Boston Dynamics betekent het dat de robot steeds beter moet leren zijn lichaam te gebruiken om over obstakels te klimmen bijvoorbeeld. Uiteindelijk moet de machine dan ook zelf beslissingen maken over hoe het van A naar B gaat.

Van robots naar humanoids

Hoewel Boston Dynamics vooral bekend is van zijn robothond Spot, is het bedrijf ook bezig met het ontwikkelen van humanoids. Dit zijn robots die geïnspireerd zijn op de mens en dus op twee benen lopen. Tegenover Wired laat Raibert weten dat hij verwacht dat sommige werkzaamheden door humanoids worden uitgevoerd.

Als voorbeeld noemt hij magazijnwerk. “Werkgevers zijn erg gefrustreerd door de moeilijkheid om mensen te vinden en het personeelsverloop. Je kunt de omgeving organiseren, maar wij zijn gericht op de échte toekomst.”

Maar ook op andere vlakken is Boston Dynamics bezig. Zo heeft het een team in het leven geroepen om fietsen te repareren. Daar blijft het niet bij. Het werkt zelfs aan een fiets met een veermechanisme. Door middel van AI moet je met die fiets van de ene naar de andere plek kunnen springen, net zoals je bijvoorbeeld bij BMX’ers ziet.

Bang voor robots

Het is vrij logisch dat je een beetje bang wordt van robots die zelf kunnen denken. Voor je het weet, krijg je een Terminator-scenario, wat je wellicht kent uit de films. Natuurlijk is dat allemaal verzonnen en dat vindt de oprichter van Boston Dynamics dan ook onterecht.

“De meeste slechte dingen die in de wereld gebeuren komen niet van robots. Zijn mensen dan ook echt bang voor hen? Mijn ervaring is juist dat mensen er graag mee bezig zijn. Ze maken selfies met robothond Spot en aaien hem. Die passie of angst kan zelfs per robot verschillen.”

Raibert is zelfs verbaasd dat grote namen uit de techwereld zoals Elon Musk (Tesla en SpaceX) en Sam Altman (OpenAI) zeggen dat we voorzichtig moeten zijn. “Mensen zijn bang dat robots elk werk overnemen, maar wij zijn bezig om robots maar één taak te geven, en dat is zelfs al iets voor de lange adem.”

Waarom je ChatGPT niet al je geheimen moet vertellen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen