Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Digital 14 jan 2021

CES 2021: Microsoft wil samenwerken in strijd tegen cyberattacks

Tijdens de CES 2021 hield Microsoft een virtuele keynote. Daarbij was Microsoft Corp. President Brad Smith aan het woord. In een half uur werd vooral veel gezegd zonder iets te tonen. Maar wat wel interessant was, was het onderwerp cybersecurity.

Op dat gebied luidde Smith zelfs de noodklok en riep hij andere bedrijven binnen de techwereld op om samen te werken met Microsoft. Samen kan men in de toekomst cyberaanvallen voorkomen.

Microsoft in de strijd tegen cyberaanvallen

Als voorbeeld gaf Smith van Microsoft een cyberattack aan die onlangs werd uitgevoerd op het bedrijf SolarWinds Corp. Door de aanval op het network software bedrijf zijn er zo’n 18.000 malware pakketjes verstuurd op organisatorische bedrijven met alle gevolgen vandien. Daarmee konden hackers systemen van de Amerikaanse justitie overnemen, maar werd ook Microsoft zelf geraakt. In december liet Smith al weten dat veertig van zijn consumenten door de aanval zijn geraakt.

Brad Smith Microsoft
Brad Smith Microsoft (Afbeelding: CES)

En in de toekomst is de kans groot dat dit soort aanvallen alleen maar vaker gaan plaatsvinden. Daarom wil Microsoft dat bedrijven gaan samenwerken en hier tegen strijden. Zeker omdat de cybercriminelen steeds bruter te werk gaan. Want op het moment dat er een wereldwijde pandemie is, zie je dat hackers juist ziekenhuizen aanvallen om daar de systemen te gijzelen en Bitcoins te eisen. En dat is natuurlijk vreselijk.

Vergelijking met 9/11

In het verlengde hiervan stelde Smith dat men lessen kan trekken uit aanslagen in de echte wereld, zoals bij de aanslag van 9/11 in New York. Daaruit bleek dat binnen de verschillende overheidsinstrumenten te weinig data werd gedeeld. En dat is nu eigenlijk ook het geval bij cyberaanvallen. Daarbij benadrukt Microsoft wel dat er goed moet worden gekeken naar wat er precies gedeeld kan worden, want privacy blijft belangrijk. Maar echte concrete stappen stelde Microsoft niet voor. Daarmee voelde de presentatie een beetje leeg. Maar wellicht dat vanuit hier er in de toekomst toch iets gaat gebeuren.

Reageer op artikel:
CES 2021: Microsoft wil samenwerken in strijd tegen cyberattacks
Sluiten