Vijf handige manieren om ChatGPT te gebruiken

Tech Dunke van Boekel 3 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

ChatGPT is nu onderdeel van ons leven en daar hebben we het maar mee te doen. Elke tech-gigant is nu dan ook bezig met een eigen versie van dit systeem. Google met Bard en natuurlijk Microsoft met de controversiële Bing AI.

Naast de bedreigingen en existentiële crisissen worden deze chatbots veel gebruikt voor het opzoeken van informatie en het samenvatten van artikelen. Maar ook buiten dat veroorzaken ChatGPT en consorten problemen. Zo horen we steeds vaker over studenten die verslagen inleveren die geschreven zijn door ChatGPT. Of fictie-websites die steeds meer verhalen binnen krijgen die door AI geschreven zijn.

Aan het einde van de dag is ChatGPT in ieder geval gewoon prima te gebruiken voor het opzoeken van informatie, maar er zijn nog een aantal andere handige dingen waarbij je de chatbot gebruikt. Wij hebben er vijf voor je in petto.

#1 Maak jouw weekendplannen met ChatGPT

Stel dat je er met je familie of vrienden even op uit wil, maar geen idee hebt wát je nou precies wil gaan doen. AI helpt je daarmee. Vraag bijvoorbeeld naar leuke activiteiten in een bepaalde stad, de beste bar in Amsterdam of wat voor musea er een nieuwe tentoonstelling hebben.

Maar ook als je een avond thuiszit geeft ChatGPT je een aantal ideeën. Denk aan de beste co-op games of bordspellen als je vrienden over de vloer krijgt.

#2 Kom te weten wat je vanavond gaat kijken

Het blijft nog wel eens lastig om uit te vogelen welke film of serie je nou wil kijken met dat gigantische aanbod op alle streamingdiensten. ChatGPT staat paraat voor je. Je vraagt gewoon om een aanrader, maar ook met speciale eisen kun je terecht.

ChatGPT, wat te kijken, projectie, Star Wars
We zijn niet aansprakelijk als ChatGPT je probeert te rekruteren voor een intergalactische missie. (Afbeelding: Lucasfilm)

Als je weinig tijd hebt, vraag je de AI bijvoorbeeld naar een film van onder de twee uur, om een specifiek genre en of de film Oscars gewonnen heeft. Als je niet kunt kiezen, vraag je ChatGPT om advies. Je krijgt dan helaas geen definitief antwoord, maar misschien wordt het beslissen dan makkelijker.

#3: Leren programmeren… van een programma

Voor zowel bestaande als beginnende programmeurs kan ChatGPT een handige tool zijn. De AI raadt je websites aan waar je informatie vindt om mee te starten, maar vertelt je ook hoe een bepaalde lijn code werkt. Voor programmeurs die al meer ervaring hebben kan de bot jouw code controleren en uitleggen waar je de mist in bent gegaan.

#4: Voorbereiden op je sollicitatiegesprek

Zenuwen voor een sollicitatiegesprek zijn hartstikke normaal. Gelukkig helpt een goede voorbereiding enorm, en ChatGPT drilt je alvast. De AI vertelt je wat voor vragen je kunt verwachten tijdens het gesprek, zodat je daarop kan anticiperen.

Daarbij ondersteunt deze bot je ook prima in het samenstellen van je CV. Als je jouw huidige versie instuurt geeft ChatGPT suggesties waardoor dat documentje toch wat interessanter wordt voor een (potentiële) toekomstige werkgever.

#5: ChatGPT kan je inspireren

Als je even vast zit in het schrijven van een tekst (dit kan een verslag, verhaal of wat dan ook zijn) helpt ChatGPT je weer even op weg. We zeggen dus niet dat je letterlijk moet opschrijven wat de AI je aanbiedt, maar het is natuurlijk mogelijk om er een eigen draai aan te geven.

Microsoft gaat full Terminator: robots en drones bestuurd door ChatGPT

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen